Hengen hinta (Winterschläfer)

Saksa 1997. Ohjaus: Tom Tykwer. Käsikirjoitus: Tom Tykwer ja Anne-Francoise Pyszora. Tuotanto: Stefan Arndt. Kuvaus: Frank Griebe. Leikkaus: Katja Dringenberg. Pääosissa: Ulrich Matthes, Heino Ferch, Floriane Daniel, Marie-Lou Sellem, Josef Bierbichler, Laura Tonke, Sebastian Schipper. Kesto: 124 min.

Tom Tykwer on Saksan persoonallisimpia nykyohjaajia, joka on onnistunut luomaan aivan oman, tunnistettavan estetiikkansa. Loistavan Juokse, Lola -tykityksen jälkeen nähdään Suomessa nyt hänen edellinen työnsä Hengen hinta, jossa on samaa intohimoa ja kerronnan voimaa. Rakkaudesta, kuolemasta ja inhimillisistä valinnoista on nytkin kyse, mutta maisemat ovat vaihtuneet urbaanista Berliinistä pieneen ja lumiseen alppikylään.

Anna-Francoise Pyszoran romaaniin Expense of Spirit perustuvassa tarinassa erilaisten ihmisten elämät alkavat kohtalonomaisesti nivoutua yhteen eräänä talvi-iltana. Ren (Ulrich Matthes), joka kärsii lyhytmuistin puutteesta, vohkii vuoristomökin pihalta humalaspäissään auton, hurjastelee kolariin ja häivyttyään unohtaa koko tapauksen. Onnettomuuden toisen osapuoli on paikallinen farmari Theo (Joseph Bierbichler), jonka pieni tytär joutuu kriittisessä tilassa sairaalaan. Varastetun auton omistaja Marco (Heino Ferch) on itsekeskeinen hiihdonopettaja, jolla on muiden suhinoitten ohessa suhde Rebeccaan (Floriane Daniel), mökin toiseen asukkiin. Rebeccan kämppis Laura (Marie-Lou Sellem) puolestaan sattuu toimimaan loukkaantuneen tytön lääkärinä paikallisessa sairaalassa.

Sulkeutunut Ren löytää sielunsukulaisen kroonisesti masentuneesta Laurasta, ja pian rakkaus on molemminpuolista - vastasyttynyttä suhdetta varjostaa vain Ren n pätkittäin palaileva muisti. Rebecca puolestaan koettaa epätoivoisesti luoda pysyvää suhdetta vastuuttomaan Marcoon, joka miettii mieluummin menetettyä autoaan kuin ympäröivien ihmisten tunteita. Samalla onneton Theo suree tytärtään ja etsii syyllistä murhenäytelmään. Mutta kuka lopulta on syyllinen ja mihin? Kenen syyllisyys ansaitsee rangaistuksen? Syntyykö pahasta aina myös jotakin hyvää? Näitä dilemmoja elokuva pohtii tarkkaillessaan henkilöiden törmäilyä omaan itseensä, pelkoihinsa ja sisäisiin vaateisiinsa.

Elokuvan alkuperäisnimi Wintersleepers kuvaa elokuvan tematiikkaa, jossa uni ja nukkuminen toistuvat jatkuvasti: Sleepers-nimisessä kapakassa viihtyvä Laura kärsii narkolepsiasta ja nukahtelee vähän väliä, muistihäiriöinen Ren kulkee paikoin kuin unessa koettaessaan hahmottaa mikä on todella tapahtunutta, ja kylmä Marco näyttää kahlaavan elämänsä halki henkisesti nukuksissa. Olennaista näiden ihmisten elämässä onkin herääminen, havahtuminen uuteen ymmärrykseen.

Tykwerin ohjauksessa on harvinaislaatuista oivaltavuutta ja lämpöä; hän malttaa keskittyä henkilöidensä tuntoihin ja niiden hiljaisiin vaihteluihin, menettämättä hetkeksikään tarkkaa rytmitystä tai intensiivistä kokonaiskuvaa. Hengen hinta on kaunis ja viisas elokuva rakkaudesta ja sen puutteesta, moraalista ja moraalittomuudesta. Kaiken lisäksi se on esteettisesti hengästyttävä elämys huikeasti häikäisevine alppimaisemineen, joiden keskellä ihmisen pyrkimykset näyttävät kovin pieniltä.

Teksti: Tuuve Aro

Lue myös:

    Uusimmat