Mainos

Hemilä kannattaa poliittista seuraajaa

Maa- ja metsätalousministerin tehtävät jättävä Kalevi Hemilä sanoo, että jatkossa maa- ja metsätalousministeriössä pitää olla poliittisia ministereitä.

-Jos yhdessä ministeriössä on ollut yli kuusi vuotta sitoutumaton ministeri, niin se on kyllä pitkä aika, arvioi Hemilä tänään Helsingissä toimittajien aamukahvitilaisuudessa. Sitoutumattoman ministerin täytyy hänen mukaansa olla poikkeus parlamentaarisessa järjestelmässä.

Sitoutumattoman maa- ja metsätalousministerin valinta oli hänen mielestään luonnollista vuonna 1995, koska EU-jäsenyyden alkuvuodet olivat vaikeaa aikaa. Sen jälkeen yhteistyö esimerkiksi tuottajajärjestöjen suuntaan on sujunut hänen mielestään hyvin.

Hemilä valittiin sitoutumattomana oikeistolaisena ministeriksi pääministeri Paavo Lipposen ensimmäiseen hallitukseen vuonna 1995. Omien sanojensa mukaan hän "jäi kalustoon" myös Lipposen toiseen hallitukseen.
-Sitoutumattoman ministerin salkun kierrätys hallituksen sisällä voi olla mahdollista, mutta se on tietysti hallituksen ja pääministerin asia, hän sanoi. Omiin ministerikausiinsa Hemilä sanoi olevansa tyytyväinen. Hallitusryhmät ovat antaneet hyvän tuen, eikä hän nähnyt moitittavaa nykyisen hallituksen työskentelytavoissa.

Sopiva hetki lähteä

Hemilä aloittaa Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana ensi vuoden helmikuussa. Hän perusteli siirtymistään muihin tehtäviin sillä, että ajankohta on siihen hallitustyöskentelyn kannalta sopiva. Hän oli kiinnostunut uudesta haasteesta työskenneltyään maataloushallinnossa parikymmentä vuotta ja ammattiministerinä yli kuusi vuotta.

Hemilän lähtöä helpotti se, ettei maa- ja metsätalousministerin toimialalla ole odotettavissa suuria poliittisia ratkaisuja ennen eduskuntavaaleja. Maatalouden kansallisen tuen jatkosta eteläisessä Suomessa neuvotellaan komission kanssa vuoden 2003 jälkipuoliskolla.

Hemilä totesi olevansa tyytyväinen hallituksen työhön ja oman alansa saavutuksiin. Hän luetteli saavutuksina mm. kansallisen metsäohjelman, EU:n Agenda 2000 -maatalousratkaisun ja hallituksen viime viikolla sopiman maatalouden strategian vuoteen 2010 asti.

Myös elintarviketurvallisuuden valvonnan hallintoa on uudistettu, ja maatalouden ympäristösuojelussa on "päästy ainakin hyvään alkuun". Kansliapäällikön taustavirka Hemilä joutuu luopumaan ministeriön kansliapäällikön virasta, josta hän on ollut virkavapaalla valinnasta saakka. Hänen mukaansa sitoutumattomat ministerit ovat yleensä olleet nimenomaan kansliapäälliköitä tai valtiosihteereitä, ja kansliapäällikkyys oli luonteva taustavirka hänelle itselleenkin. Hän olisi virkaan myös siirtynyt, jos tilaisuutta siirtyä Elintarviketeollisuusliiton johtoon ei olisi avautunut.

Hemilä arvioi, että hän pystyy uudessa tehtävässään olemaan hyödyksi sekä työnantajalleen että koko suomalaiselle elintarvikkeiden tuotantoketjulle.

Hemilä aikoo vedätyttää uutta maaseutuvirastoa koskevan lain pois eduskunnasta. Asiasta kertoivat Etelä-Suomen Sanomat ja Satakunnan Kansa. Hemilä on ajanut viraston perustamista Helsinkiin. Eduskunnassa on kuitenkin esitetty vaatimuksia viraston sijoittamisesta pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Maatalousministeriön mukaan uuden tilanteen vaikutuksia ei ole selvitetty, minkä vuoksi koko lakiesitys halutaan peruuttaa. Hemilän kerrotaan keskustelleen asiasta jo hallituksen sisällä ja saaneen myös tukea aikeilleen. Eduskunnassa maaseutuviraston sijoittamista maaseudulle on perusteltu mm. hajasijoituksen edistämisellä.

Virastoon oli tarkoitus keskittää EU-tuen maksamiseen liittyvät tehtävät.

(MTV3-STT)

(21.11.2001)

Pääministeri Paavo Lipponen torjuu Hemilän toiveen. LIpponen sanoo, että maa- ja metsätalousministeriksi etsitään sitoutumatonta ammattiministeriä.

(Kymmenen uutiset 21.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.