Helsinkiin vappuna saapuneella rahtilaivalla koronatartuntoja – miehistön joukossa epäillään olevan viruksen intialaisvarianttia

4:34
Lisäävätkö virusmuunnokset kuolleisuutta ja tehoavatko niihin rokotteet? Virologian professori vastaa

Helsingin Vuosaaren satamaan saapui vappuaattona Pietarista rahtilaiva, jonka miehistöllä on todettu koronavirustartuntoja. Tällä hetkellä epäillään, että Valencia Express -laivan miehistön tartunnat ovat Intian koronavirusvarianttia.

Helsingin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoo, että tieto tartunnoista saatiin jo ennen laivan saapumista satamaan.

– Se tuli joitakin päiviä ennen Laivan saapumista. Laiva teki normaalien toimintamallien mukaisen meriterveysilmoituksen, että heillä on todettu koronaan sairastuneita. 

Meriterveysilmoituksista menee tieto Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) ja sitä kautta tieto ilmoitettiin Helsingin kaupungin epidemiologiseen toimintaan.

– HUS informoitiin ja yhdessä sataman toimijoiden kanssa lähdettiin asiaa hoitamaan eli ennakkoon tiesimme ja osasimme varautua ja suunnitella toimintaa, Isosomppi sanoo.

Laiva seilaa pääsääntöisesti Itämerellä ja Pohjanmerellä. Sen tyypillisiä satamia ovat esimerkiksi Helsinki ja Pietari.

– Otamme Helsingissä rajatestauksissa huomioon, että kyseessä voi olla virusmuunnos. Tämän vuoksi tyypitämme kaikki rajalla otetut ja positiiviseksi todetut näytteet virusmuunnoksien havaitsemiseksi. Näin toimimme tässäkin tilanteessa. Olemme seuranneet miehistön vointia koko sen ajan, kun laiva on ollut Helsingissä. Kaksi tartunnan saanutta on toimitettu sairaalahoitoon.

– Laivan saavuttua varmistimme ensin miehistön voinnin. Tämän jälkeen asetimme sairastuneet eristykseen ja altistuneet karanteeniin laivalle. Eristys ja karanteeni pystyttiin toteuttamaan laivalla, koska kaikilla miehistön jäsenillä on oma hytti, Isosomppi jatkaa.

Laivalla suoritetaan vain välttämättömät ylläpitotyöt. Oireiset henkilöt eivät näitä tee.

Isosompin mukaan osalla eristys on jo päättynyt. Karanteenin ja eristyksen kesto arvioidaan yksilöllisesti jokaisen henkilön kohdalla erikseen.

 Isosompin mukaan kaikki toimenpiteet on tehty hyvässä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja