Mainos

Helsingin pörssissä vuoden kurssisyöksy

Rahoitusmarkkinoiden ongelmien syveneminen on painanut Helsingin pörssin rajuun laskuun tänään. Osakekurssit laskivat Helsingissä keskimäärin 7,6 prosenttia. Kurssilasku oli pörssin tämän vuoden syvin.

Kurssikehitystä mittaava OMXH-hintaindeksi laski 529 pistettä 6413 pisteeseen. Nokian markkina-arvosta suli 6,3 prosenttia. Nokian osakekurssi laski 0,82 euroa 12,21 euroon.

Euroopan rahoitusmarkkinoiden ongelmien kärjistyminen painoi koko mantereen pörssejä. Ennen kaupankäynnin päättymistä Helsingin pörssi ehti käydä yli 10 prosentin laskussa, mutta liuku päättyi lopulta alle kahdeksaan prosenttiin. Aiemmin tänä vuonna pörssikurssit ovat neljästi laskeneet yli 5 prosenttia.

Suurimmat yhden päivän kurssilaskut Helsingissä koettiin it-kuplan puhkeamisen aikoihin vuosituhannen vaihteessa. Kesäkuussa 2001 Helsingin pörssin markkina-arvosta lähti päivässä 15,99 prosenttia, heinäkuussa vuotta aiemmin lähes yhtä paljon.

Rahoitusmarkkinoiden kriisi ja talouskasvun taittuminen syvensivät Helsingin pörssin kuluvan vuoden kurssilaskun 45 prosenttiin. Lukuisten pörssiyhtiöiden markkina-arvo on enemmän kuin puolittunut vuoden aikana. Suurimman pörssiyhtiön Nokian markkina-arvo pienentyi 54 prosenttia.

Finanssikriisi rokottanut rajusti maailman pörssejä

Kärjistyvä finanssikriisi on rokottanut rajusti maailman pörssejä. Japanissa ja Euroopassa useat keskeiset osakeindeksit painuivat alimmilleen neljään vuoteen. Myös Yhdysvalloissa osakemarkkinat aukesivat selvästi pakkaselle ja Dow Jones -indeksi alitti psykologisesti tärkeän 10000 pisteen rajan.

Finanssikriisi iski viikonlopun aikana täydellä voimalla myös Manner-Eurooppaan. Euroopassa suuret pörssit olivat alkuillasta noin viiden prosentin laskussa. Varsinkin pankkiosakkeet sukelsivat reippaasti.

Finanssikriisin säikäyttämät sijoittajat ovat siirtäneet sijoituksiaan kultaan ja muihin "turvasatamiin". Toisaalta kursseja on painanut myös se, että useat pankit ja muut sijoittajat joutuvat pakon edessä realisoimaan sijoituksiaan turvatakseen likviditeettinsä.

Pankkien väliset rahamarkkinat ovat pysyneet edelleen erittäin kireinä. Euroopan keskuspankki on jatkanut pankkien välisten markkinoiden maksuvalmiuden turvaamista lisäluototuksella. EKP lainasi tänään pankeille 50 miljardia dollaria niin sanottua yliyönrahaa. Yliyönrahaksi sanotaan lainaa, jota pankit tarvitsevat tiliensä tasaamiseksi. Pankkien pitää lain mukaan tasata tilinsä päivän päätteeksi.

Markkinamyräkkä on tuntunut myös raaka-ainemarkkinoilla ja muun muassa raakaöljyn hinta on laskenut voimakkaasti Lontoon markkinoilla. Pohjanmeren Brent-laadun seuraavan kuukauden toimitusten hinta humpsahti alaspäin yli neljä prosenttia runsaaseen 86 dollariin tynnyriltä.

Lue myös:

Lue lisää talletussuojasta: Rahoitustarkastuksen nettisivut

Pörssikursseja voi seurata lähes reaaliaikaisesti myös Kauppalehden sivuilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.