Mainos

Helsingin öinen asuntomurtoaalto: Murtomies vei avaimet ja iski uudestaan

Itä-Helsinkiä riivaa pientalomurtojen sarja, jossa on poikkeuksellisia piirteitä.

Murrot on tehty suhteellisen pienellä alueella, suurin osa Laajasalon kannaksella. Yksittäisiä tapauksia on ollut myös naapurikaupunginosissa Tammisalossa ja Kulosaaressa.

Poliisin mukaan asuntoihin on menty pääosin öiseen aikaan, vaikka asukkaat ovat olleet kotona. Tyypillisesti asuntomurrot tehdään arkisin keskellä päivää, kun asukkaat eivät ole kotona.

Muutaman kuukauden aikana on ollut noin 20-30 tapausta. Yksi viimeisimmistä tapahtui viime viikonloppuna, kun tekijä kävi toistamiseen samassa talossa avaimilla, jotka oli vienyt edellisellä murtokerralla. Poliisin mukaan vastaavia tapauksia on ollut muutama muukin.

Yleensä murtautuja on kuitenkin mennyt sisään pääasiassa sivu- tai takaoven kautta rikkomalla ikkunan ja avaamalla oven kahvasta.

Poliisin mukaan tekijöitä on todennäköisesti vain yksi. Hän on tuntomerkkien mukaan noin 30-vuotias, hoikka, siistin oloinen mies. Mahdollisen avustajan olemassaoloa ei kuitenkaan voida sulkea pois.

Murtautuja puhunut, mutta ei uhkaillut

Tekijä on joidenkin murtojen yhteydessä myös puhunut asukkaille lyhyitä lauseita, mutta niiden sisältöä poliisi ei halua kertoa. Poliisin mukaan tekijä vaikuttaisi puhuvan sujuvaa suomea.

– Tietysti hän voi olla myös täysin suomalainen, mutta tekotapa on Helsingissä varsin erikoinen eli yöllä mennään sisään asuntoihin, joissa on ihmisiä sisällä. Se antaisi viitteen siitä, että hän saattaisi tulla jostain muualta, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Niinimäki.

Poliisi kertoo, että tekijä ei ole ollut naamioitunut.

– On saattanut olla pipo tai huppu päässä, mutta periaatteessa pukeutunut kuin kuka tahansa, sanoo Niinimäki.

Poliisin mukaan tekijä ei ole uhkaillut tai käyttänyt väkivaltaa vaan lähtenyt varsin nopeasti karkuun, jos hänet on havaittu.

Pankkikortteja ja tunnuslukuja viety

Poliisilla ei ole selkeää vastausta siihen, miksi juuri Laajasalon seutu on joutunut murtosarjan kohteeksi.

– Ilmeisesti hän nämä alueet jostain syystä tuntee, ja hänelle tulee sitä kautta jossain määrin turvallinen olo. Eli jos kiire tulee, hän osaa siellä liikkua ja hakeutua piiloon, kertoo Niinimäki.

Poliisin mukaan on jopa mahdollista, että tekijä asuu itse alueella.

Murtautuja näyttää etsivän pankkikortteja ja tunnuslukuja. Poliisin mukaan pääosa saaliista on kuitenkin pienelektroniikkaa kuten kännyköitä ja kameroita, jotka eivät ole kovin arvokkaita eteenpäin myytynä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.