Mainos

Helsingin Guggenheim-hanke kaatumassa

Kiistelty Guggenheim-hanke on kaatumassa. Vihreät aikoo esittää kaupunginjohtaja Jussi Pajusen Guggenheim-suunnitelman hylkäämistä jo Helsingin kaupunginhallituksessa keskiviikkona.

Vihreiden ryhmäjohtajan Ville Ylikahrin mukaan ryhmä päätyi tähän ratkaisuun, koska sen selkeä enemmistö vastustaa hanketta.

Ylikahrin mielestä on jo tässä vaiheessa selvää, ettei hankkeen taakse löytyisi enemmistöä valtuustossa.

– Olin aiemmin sitä mieltä, että asia tulisi tuoda valtuuston käsittelyyn, mutta silloin luulin että sekä demarit että oma ryhmämme hajoaisi asiassa enemmän. Nyt on selvää jo tässä vaiheessa, ettei hankkeen taakse löydy enemmistöä valtuustossa, Ylikahri viestitti sähköpostitse STT:lle.

Todennäköistä on, että myös vasemmistoliitto, SDP ja perussuomalaiset ovat hylkäyksen kannalla. Näin Pajusen suunnitelma Guggenheim-hankkeen etenemiseksi kaatuu jo kaupunginhallitusvaiheessa.

Ylikahri kertoo itse suhtautuneensa aiemmin myönteisesti hankkeeseen, mutta pettyneensä aiesopimuksen sisältöön ja Pajusen esitystekstiin.

– En tietenkään voi sanoa kaikkien vihreiden valtuutettujen motiivien puolesta, mutta kyllä päätökseen vaikuttivat aiesopimuksen heikkous, talouskysymykset ja tietenkin kaupunkilaisilta, asiantuntijoilta ja taiteilijoilta tullut murskaava palaute.

Guggenheim-hanke tulee Helsingille kalliiksi

Pajusen esityksen mukaan Guggenheim-hanke tulee maksamaan Helsingin kaupungille noin 5,2 miljoonaa euroa siinä tapauksessa, että museosuunnitelmasta päätetään luopua syksyllä 2013.

Tähän mennessä kaupunki on maksanut hankkeesta 1,2 miljoonaa euroa.

Seuraavan vaiheen kustannukset olisivat neljä miljoonaa euroa, jos työ- ja elinkeinoministeriö rahoittaa arkkitehtuurikilpailua 800 000 eurolla. Kokonaissummasta yhteensä 1,4 miljoonaa euroa menisi Solomon R. Guggenheim -säätiön palkkioihin, 1,2 miljoonaa euroa arkkitehtuurikilpailuun, 500 000 euroa Guggenheim Helsinki -säätiön perustamiseen ja 200 000 euroa kaupungin muihin kuluihin.

Lisäksi Solomon R. Guggenheim -säätiön rajoitettu lisenssi maksaisi 1,5 miljoonaa euroa. Sen Guggenheim Helsinki -säätiö kuitenkin hyvittäisi kaupungille, jos osapuolet päättävät edetä museon rakennuttamisvaiheeseen. Hyvitys tapahtuisi sen jälkeen, kun säätiö olisi saanut kerättyä koko 24 miljoonan euron lisenssimaksun yksityisiltä rahoittajilta.

Guggenheim-museota on kaavailtu Katajanokalle.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.