Mainos

Helle piinaa rakennusmiehiä, potilaita ja päiväkotilapsia

Moni kerrostalo hikoilee tänäkin kesänä julkisivuremontin kourissa. Tuuletuksen estävän pressun alla asuntojen lämpötilat voivat nousta reilusti yli kolmenkymmenen asteen, mutta vielä kuumempi on telineillä hikoilevilla työmiehillä.

- Tuolla pressun alla on mitattu 55 astetta, kertoo Töölössä remonttia tekevä Markku Tarvainen. Tarvaisen mukaan hyvä kunto auttaa jaksamaan helteessäkin.

- Nestettä kuluu viidestä kuuteen litraa päivässä, Tarvainen laskeskelee.

Helle ei hetkauta vastasyntyneitä

Kuuma on myös Helsingin naistenklinikalla, missä monella on tukala ilman hellettäkin. Huoneissa lämpötila on noussut lähemmäs kolmeakymmentä astetta.

- Me pidämme kaikki mahdolliset ovet ja ikkunat auki, jotta saadaan läpiveto, kertoo vs. osastonhoitaja Leena Nurminen.

- Kyllähän täällä jotain ilmastointia tai tuuletinta kaipaisi, jotta olisi helpompi nukkua. Kylmää vettä kaadetaan päälle ja ollaan puoli alasti huoneessa, naureskelee kolme päivää vanhojen kaksospoikien äiti Maiju Härmä.

Pojat sen sijaan eivät tunnu olevan helteestä moksiskaan, vaan nukkuvat tyytyväisinä kylki kyljessä.

- Luulen, että he tykkäävät tästä lämmöstä. Ei ole vaikuttanut siltä, että heillä on tukala olla, Härmä avelee.

Synnytystä odottavien osastolla lepäävällä Hanna Kukkosella on sen sijaan vielä koko kesä aikaa hikoilla.

- Lauantaina ja sunnuntaina olin molempina päivinä vielä neljä tuntia rannalla, mutta nyt sitten jouduinkin tänne. Mahdollisesti tällä helteellä on voinut olla vaikutusta siihen, Kukkonen pohtii.

Vesileikit pelastavat päiväkodissa

Päiväkodeissa ehdoton hellepäivän pelastus on vesi. Paitsi että sitä juodaan, sitä myös suihkutetaan letkusta ja kaadetaan päähän ämpäristä.

- Meillä on otettu kaikki viilennyskeinot käyttöön. Päät on suojattu, lapset on rasvattu, ikkunat pimennetty ja turhat sähkölaitteet sammutettu, luettelee Helsingin vs. päivähoidon johtaja Keijo Räikkönen.

Räikkösen mukaan vain yhdestä Helsingin päiväkodeista on raportoitu ylikuumenemisesta.

- Tällä hetkellä siellä keskustellaan kovasti, miten saadaan lämpötilaa alemmaksi ja kiinteistöviraston kanssa olemme olleet yhteydessä. Kyllä näitä (ylikuumenemisia) saattaa olla, koska meillä on kuitenkin Helsingissä 300 päiväkotia, Räikkönen toteaa.

Helleuupumusta tai muita lämmön tuomia terveysongelmia on päiväkoodeissa Räikkösen mukaan vain harvoin.

- Enemmän niitä sattuu henkilökunnalle. Aikuiset muistavat huolehtia, että lapsi juo ja pitää hattua, mutta itse unohdetaan omat ohjeet.

Katso Jenny Matikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.