Mainos

Heittoistuin on hävittäjälentäjän henkivakuutus

Juupajoella reilut pari viikkoa sitten sattuneessa Hornet-turmassa vakavasti loukkaantuneet lentäjät toipuvat vammoistaan Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Pystysyöksystä 10 kilometrin korkeudesta 15 sekunnissa kallioon iskeytynyt kone hajosi pirstaleiksi, lentäjien hengen pelasti heittoistuin viime tipassa.

2000-luvulla heittoistuimella on pelastautunut kuusi suomalaista hävittäjälentäjää.

Heittoistuin pelastaa hengen, muttei varjele vammoilta

Päätös istuimen käytöstä on tehtävä muutamassa sekunnissa.

Rakettimoottorit riuhtaisevat penkin irti niin rajusti, että lentäjältä saattaa kadota taju.

Koneen ulkopuolella ilmavirta riepottaa sitä enemmän mitä kovemmassa vauhdissa kone on jätetty. Ilmavirran aiheuttama isku vartaloon voi vaurioittaa sisäelimiä ja murtaa raajoja.

- Ilmavirtausta voisi kuvata siten, että kun itse laittaa 100 kilometrin vauhdissa käden auton ikkunasta ulos niin kuinka paljon se rempaisee ja tässä on kyse kuitenkin kymmenkertainen nopeus niin voimat ovat kymmenkertaiset tietysti, laivueen komentaja Juha-Pekka Keränen Satakunnan lennostosta kertoo.

Juupajoen Hornet-turmassa lentäjät käyttivät heittoistuinta noin 5 kilometrin korkeudessa. Koneen nopeus oli hyppyhetkellä lähes 900 kilometriä tunnissa. Suositeltava heittoistuinnopeus on 500 kilometriä tunnissa tai pienempi.

Ohjaaja vapautuu penkistä automaattisesti koneen ulkopuolella.

Ilmavoimien mukaan heittoistuimen avulla on pelastautunut eri puolilla maailmaa kaikkiaan toistakymmentä tuhatta lentäjää.

Katso Tuula Malinin raportti Pirkkalasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.