Mainos

Heittääkö Jaakko tänä vuonna lämpimän kiven järveen?

Tänä kesänä Jaakko saattaa heittää järviin lämpimän kiven. Jos ennakoidut helteet toteutuvat, kesän lämpimimmät uimavedet saattavat olla monin paikoin vasta tulossa.

Vanhan sanonnan mukaan tänään 25. heinäkuuta Jaakko heittää kylmän kiven järveen ja vedet viilenevät äkillisesti. Tilastollisesti Suomen ympäristökeskuksen mukaan pintavesien lämpötilat alkavat viiletä kuitenkin yleensä vasta elokuun alussa.

Tänä kesänä vesien lämpötilat eivät ole nousseet kovinkaan korkeiksi ennen Jaakon päivää, sillä sää on ollut viileää ja sateista. Vedet saattavat kuitenkin lämmetä monin paikoin tämän ja ensi viikon aikana, sillä tämän hetken ennusteiden mukaan edessä on lämmin jakso.

– Jos ennusteet toteutuvat, Jaakko saattaakin heittää järviin lämpimän kiven. Tällöin etelän ja maan keskiosan järvissä päästäisiin monin paikoin yli 20 asteen lukemiin. Jos taas sää jatkuu viileänä, lämpimimmät vedet koettiin ehkä jo heinäkuun alussa, toteaa hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Vedet keskiarvoa viileämpiä

Suomen ympäristökeskuksen mukaan pintaveden lämpötilat ovat nyt maan etelä- ja keskiosassa pääosin 16-19 astetta ja maan pohjoisosassa 11-16 astetta. Lukemat ovat 1-4 astetta ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa alhaisempia.

Kesän aikana on päästy yli 20 asteeseen hetkittäin ja paikoin. Tämän kesän korkein pintaveden lämpötila on mitattu 7. heinäkuuta Närpiön Hinjärvellä, 22,7 astetta. Yli 22 asteen lukemia on mitattu lisäksi Päijänteellä ja Lappajärvellä. Viime viikkoina vedet ovat kuitenkin selvästi viilenneet.

Viime ja edelliskesänä pitkien hellejaksojen aikaan pintavesien lämpötilat olivat etelässä laajasti yli 25 asteessa. Vuoden 2011 korkein pintavesien lämpötila mitattiin Lammin Pääjärvellä, 26,7 astetta. Vuonna 2010 Heinolassa Ala-Rievelissä mitattiin puolestaan 26,6 astetta.

Kaikkien aikojen korkein pintavesien lämpötila virallisissa havaintopisteissä on vuodelta 1999 Jalantijärveltä Pirkanmaalta: 28,8 astetta.

– Viralliset mittaukset tehdään aamulla kello 8, joten iltapäivisin lukemat saattavat olla vieläkin korkeimpia, muistuttaa Johanna Korhonen.

Tälle viikolle on ennustettu paikoin hellelukemia eteläiseen osaan maata. Viikon loppupuolella ja ensi viikolla Suomea lähestyy hyvin lämmintä ilmaa etelästä ja kaakosta, mutta joukossa on myös sateita ja ukkosia.

– Vesien lämpötilat nousevat eniten aurinkoisella säällä ja jos ilma on lämmintä sekä päivisin että öisin. Myös tuulella on vaikutusta, sillä kova tuuli sekoittaa ja näin ollen viilentää vesiä, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Jaakko turhaan syntipukki

Jaakon heittämä kylmä kivi on tilastojen valossa hieman ennenaikainen, koska pintavesien viileneminen alkaa pitkänajan tilastoissa vasta elokuun alkupuolella. Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta toteaa, että allakan uudistus vuonna 1753 saattaa olla syypää siihen, että Jaakko on nykyään etuajassa viilentämässä vesiä.

– Kalenteriuudistus lyhensi vuotta 1753 yhdellätoista päivällä, jolloin heinäkuun 25. päivä uudessa kalenterissa vastasi vanhan kalenterin mukaista elokuun viidettä päivää.

Suomen ympäristökeskuksessa käytiin vuonna 2007 läpi, mihin päiviin osuivat suurimmat vesien äkilliset viilenemiset vuosien varrella. Yleisin tällainen päivä oli 6. elokuuta eli Toimin nimipäivä. Jaakko oli tällä kriteerillä vasta jaetulla sijalla 19.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.