Heinäkuun kuukausiennuste ennustaa radikaalia muutosta – Pekka Pouta: "Tässäkö tämä oli -meininkiä"

Onko helteet jo ohi Suomessa? – Pekka Pouta kertoo miltä tuleva kuukausi näyttää säiden puolesta 4:59
Kuuntele, mitä eriskummallista on meneillään järvien lämpötilojen kanssa. "Nyt voi mennä tarkastelemaan, että kuka viskasi kylmän kiven."

Kesäkuussa Suomessa on nautittu – tai kärvistelty – huikaisevan kovissa jopa yli 30 asteen helteissä, mutta uusi kuukausiennuste lupaa heinäkuun alulle kylmää kyytiä.

– Saatiin nauttia hirveästä kuumuudesta, näin voi sanoa. Nyt viilenee, lupaa meteorologi Pekka Pouta.

Muutos tulee olemaan nopea. Aurinkorasvat voi nimittäin laittaa takaisin kaappeihin jo kuluvalla viikolla.

– Sää on muuttumassa epävakaammaksi, viileämmäksi. Ensi viikon ajan puskee sadealuetta Suomen päälle ja nämä sadealueet puskevat helteet Venäjän puolelle.

Poudan mukaan sama meno jatkuu vähän radikaalimpana seuraavalla viikolla.

– Tulee kylmä vyöhyke, joka ulottuu aina Ukrainaan saakka. Vähän keskimääräistä sateisempaa on, vettä tulee useampana päivänä. Vähän tällaista "tässäkö tämä oli" -meininkiä.

Sateenvarjo kannattaa pitää mukana

Sää tulee olemaan keskimääräistä viileämpi. Lämpö ei siis palaile ainakaan ihan heti takaisin Suomen ylle. Lämpimien kelien lisäksi tulee päätepiste myös kuivuudelle.

– Alkukuu on sellaista, että sontsaa saa jatkuvasti pitää mukana tästä eteenpäin.

Kuun puolivälistä eteenpäin sadealue alkaa siirtyä Venäjälle päin. Kuun loppupuolella sää näyttää melko tyypilliseltä kesäsäältä. Myös sateita on vähemmän.

Euroopassa on keskimääräistä lämpimämpää loppukesän ennusteessa. Poudan mukaan jännittävintä on nyt nähdä, siirtyykö tuo lämmin alue Euroopasta meille Suomeen.

– Euroopassa on valtava keskimääräistä lämpöisemmän ja kuivemman sään alue Euroopassa. Mitä tälle tapahtuu, tuleeko se vielä tänne? Se on sellainen loppukesän kiva kysymysmerkki, Pouta lukee sääkartoilta.

– Nyt jännitetään, kun ensin kylmenee, että tuleeko lämpö takaisin kuun lopussa, meteorologi jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat