Mainos

Hedelmöityshoitolaki johtaa hedelmöitysturismiin

Kuva: futureimagebank.com

Tanskalaisessa spermapankissa on huomattu, että suomalaisnaiset matkustavat jo ulkomaille saamaan hedelmöityshoitoja. Syynä on se, että uusi hedelmöityshoitolaki kieltää tuntemattoman luovuttajan käytön.

Henkilötietonsa antavat luovuttajat ovat kortilla, ja sukusolujen hinnat ovat nousseet. Suomen yksityisiin hedelmöityshoitoklinikoihin tuodaan siittiöitä pääasiassa Tanskasta.

Kahdeksanvuotias Iiris ja puolitoistavuotias Pyry ovat saaneet alkunsa hedelmöityshoitoklinikoilla, perheessä kun on vanhempina kaksi äitiä.

- Lapsille on ihan suoraan puhuttu, että me ollaan molemmat teidän äitejä, mutta kahdella naisella ei ole kaikkea. Tarvitaan munasolu ja siittiöt eli ne vauvansiemenet. Meillä ei niitä vauvan siemeniä ole, joten joku mukava mies on niitä luovuttanut lääkäriasemalle, josta me ollaan sitten saatu niitä käyttöön, äiti Kaisa Niittynen kertoo.

Kummankaan lapsen luovuttajan henkilöllisyyttä ei tiedetä.

Se kuitenkin tiedetään, että pienemman lapsen luovuttajan sukusolut tulivat tästä Tanskassa sijaitsevasta, Euroopan ellei jopa maailman suurimmasta spermapankista. Sieltä lähetetään siittiöitä 60 maahan, myös Suomeen.

Euroopan suurin spermapankki löytää suurimman osan anonyymeista luovuttajista Århusin yliopistolta, aivan paikan vierestä. Luovuttamisesta kukin saa noin neljänkymmenen euron palkkion.

Tuntemattomat luovuttajat eivät enää Suomessa kelpaa - uuden hedelmöityslain mukaan lapsella on oikeus saada tietää isän henkilöllisyys täytettyään 18 vuotta. Harva luovuttaja haluaa kuitenkaan antaa henkilötietojaan elatusvelvollisuuden pelossa.

Tanskalaisen spermapankin Cryos Internationalin johtajaOle Schou uskoo hedelmöitysmatkailun alkavan.

- Seuraus anonymiteetin poistamiseen on, että ei ole tarpeeksi spermaa kysyntään nähden. Eivätkä ihmiset vain hyväksy sitä, joten he matkustavat ulkomaille. Hedelmöitysmatkailu alkaa.

Suomen lain mukaan mennään siis Suomessa, mutta jos nainen matkustaa hedelmöityshoitoihin esimerkiksi Tanskaan, pätevät Tanskan lait. Siellä suomalainenkin voi käyttää anonyymin luovuttajan sukusoluja .

- Hedelmöitysmatkailun vuoksi meidän täytyy tietää hoitoa saaneen henkilön kansallisuus. Nyt saamme tietoa suomalaispotilaista Suomen ulkopuolelta. Tämä on tapahtunut kaikissa maissa, jotka ovat poistaneet luovuttajien anonymiteetin, johtaja Ole Schou sanoo.

Hedelmöityshoidosta keskustellaan lisää MTV3:n Huomenta Suomessa maanantaina 3.3. kello 7.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.