Hawala-pankkiiri: "Torjumme tiukasti rahanpesua ja terrorismin rahoittamista"

Suomen ensimmäinen terrorismirikosepäily on vienyt muslimien suosimat hawala-rahansiirrot poliisin suurennuslasin alle.

Helsingissä toimivan Dahabshiil-välitysyhtiön toimitusjohtajan Warsame Kaisen mukaan järjestelmä on tärkeä somaleille, koska olot Somaliassa ovat olleet pitkään epävakaat.

- Maassa ei ole ollut mitään kansainvälistä pankkia tai postia pitkään aikaan. Ihmiset lähettävät täältä pitkän matkan takaa sukulaisilleen Somalissa rahaa. Rahan saa siellä nopeasti ja turvallisesti, Kaise kertoo 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

Kaise kertoo, että tyypillinen siirrettävä rahasumma on 100-200 euroa. Noin kolmasosa tuodaan käteisenä toimistoon ja loput siirretään välittäjäyrityksen tilille suomalaiselta pankkitililtä.

Asiakkaina on Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia, mutta myös esimerkiksi suomalaisia yhdistyksiä. Ne käyttävät hawalaa esimerkiksi avustusrahan siirtämiseen alueille, jonne muut rahansiirrot ovat hankalia.

Dahabshiilillä on yrittäjän mukaan tiukka ote rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjuntaan. Tositteet löytyvät vanhoistakin rahansiirroista.

- Rahansiirrossa tarkastamme ensin, asuuko lähettäjä pysyvästi Suomessa ja onko hänellä henkilötodistus. Jos summa on arvoltaan yli 1000 dollaria, lähettäjän pitää selvittää meille rahan alkuperä.

Kaisen mukaan yritys on tehnyt yhteistyötä viranomaisten kanssa muutaman kerran ja tehnyt kerran rahanpesuilmoituksen viranomaisille, mutta terrorismirikostutkinnan takia poliisi ei ole ollut häneen yhteydessä.

Välittäjiä ei epäillä poliisitutkinnassa

Maailmalla hawala-välittäjiä on arvosteltu tositteiden puuttumisesta ja siitä, että rahan lähettäjää ja vastaanottajaa on jälkikäteen vaikea selvittää. Kriitikoiden mukaan järjestelmä voi mahdollistaa esimerkiksi rahanpesun tai terrorismin helpon rahoittamisen.

Erityisesti vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen hawala-toimijoilla on ollut kovat paineet tiukentaa käytäntöjään.

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva muistuttaa, että hawala itsesään on laillista toimintaa eikä nykyisessäkään terrorismitutkinnassa itse yrityksiä epäillä rikoksista.

- Riskit liittyvät siihen, missä määrin hawala-toiminta on valvottavissa. Finanssivalvonta valvoo parhaan kykynsä mukaan yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Toki laitonta rahaa voi liikkua tällaisen järjestelmän kautta, Portaankorva kertoo.

Terrorismitutkinnan yhteydessä poliisi on tehnyt etsintöjä myös välittäjien tiloihin. Poliisin mukaan löydetty materiaali on tukenut rikosepäilyä. Poliisi ei paljasta välittäjien nimiä.

Katso Salla Vuorikosken juttu 45 minuuttia -ohjelmasta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja