Harkimo katkoi siivet Cheek-huhuilta: Eduskuntaan halutaan ihmisiä, joilla on asiantuntemusta

Me emme halua julkkiksia emmekä entisiä poliitikkoja listoillemme. Näin linjasi kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimon luotsaama Liike Nyt kriteerejään eduskuntavaaliehdokkaille maanantaina.

Harkimo katkoi samalla siivet Cheek-huhuilta. Hänen mukaansa räppäri Jare Tiihosta ei ole Liike Nytiin kosiskeltu.

– En ole ottanut yhteyttä kehenkään sellaisiin ihmisiin, jotka olisivat julkisuuden henkilöitä ja jotka olisin halunnut ehdolle, Harkimo sanoi.

Hänen mukaansa Liike Nyt on tehnyt tutkimuksen siitä, millaisia ihmisiä kansalaiset eduskuntaan haluavat.

– Ihmiset haluavat sinne normaaleja ihmisiä, joilla on asiantuntemusta. Voihan se olla, että otamme sellaisiakin ihmisiä, jotka ovat julkisuudessa olleet, mutta heidän pitää itse hakea meille ehdokkaaksi, hän muotoili.

Maanantaina liike julkisti 48 eduskuntavaaliehdokasta. Uudellamaalla ehdolla oleva Harkimo itse on heistä tunnetuin. Lisäksi ehdolla ovat esimerkiksi Liike Nytin perustajajäsen Helene Auramo ja Harkimon eduskunta-avustaja Mirita Saxberg, joka on Helsingin kaupunginvaltuutettu. Saxberg erosi kokoomuksesta viime syyskuussa. Molemmat ovat ehdolla Helsingin vaalipiirissä.

Harkimo arvioi liikkeen saavan täydet listat Helsinkiin ja Uudellemaalle. Kaikkiaan ehdokkaita kertynee hänen mukaansa 100–150.

– Ongelmamme on, että meidän pitää haastatella heitä ympäri Suomea, pitää olla Oulussa ja Lapissa ja joka paikassa. Emme ole päässeet niin nopeasti eteenpäin kuin kuvittelimme.

Rahoittaja kääntää katseen lahjoittajiin

Harkimo kertoo rahoittaneensa Liike Nytin toimintaa tähän asti vähän yli 100 000 eurolla, mutta nyt katseet suuntautuvat mahdollisiin lahjoittajiin.

– Sponsoreihin emme ole vielä olleet yhteydessä, mutta varmaan olemme.

Ehdokkaat perustavat omat valitsijayhdistyksensä. He ovat oikeutettuja keräämään vaalirahoitusta samalla tavalla kuin puolueiden ehdokkaat. Kukin hoitaa oman kampanjansa rahoituksen.

Valitsijayhdistyksen perustaakseen ehdokkaiden tulee kerätä sata kannattajakorttia. Valitsijayhdistykset tekevät keskenään vaaliliittoja. 

Lue myös:

    Uusimmat