Hammaslääkäreiden määrässä alueellisia eroja

Hammaslääkärien määrä vaihtelee jyrkästi eri puolilla maata. Opetusministeriön työryhmän selvityksen mukaan Lapin terveyskeskuksissa ja sairaaloissa on hammaslääkärin virkoja asukasta kohden kaksi kertaa niin paljon kuin Ahvenanmaalla, jossa hammashuolto nojaa enemmän yksityisiin hammaslääkäripalveluihin. Lapissa taas yksityiset hammaslääkärit ovat erittäin harvassa.

Lapissa hammaslääkärin virkoja oli viime vuonna kuusi 10 000:ta asukasta kohden, Ahvenanmaalla vastaavasti vain kolme. Myös Etelä-Karjalan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä työskenteli julkisella puolella alle neljä hammaslääkäriä 10 000:ta asukasta kohden.

Lapin lukuihin ei muissa sairaanhoitopiireissä ylletty. Seuraavaksi sijoittuu Vaasa, jossa hammaslääkäreitä oli viisi 10 000:ta asukasta kohden. Kun mukaan lasketaan yksityiset hammaslääkärit, hammaslääkäreitä on kaiken kaikkiaan eniten Varsinais-Suomessa, Helsingissä ja Uudellamaalla, vähiten taas Kymenlaakson, Etelä-Savon ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä. Yksityishammaslääkäreitä työskentelee eniten Etelä-Suomessa.

Tiedot koskevat viime ja toissa vuotta, joten tuoreen lainmuutoksen vaikutus ei vielä näy luvuissa. Kansanterveyslaki muuttui vuoden alussa siten, että kuntien täytyy antaa hammashoitoa 1946 syntyneille ja nuoremmille. Joulukuun alusta kaikenikäiset aikuiset voivat halutessaan hakeutua terveyskeskuksiin hammashoitoon.

Erikoishammaslääkärit jäävät koulutuspaikkakunnille

Erikoishammaslääkärien suhteellisessa määrässä erot ovat vielä suuremmat. Heitä riittää yleensä parhaiten koulutuspaikkakuntien eli Helsingin, Oulun, Turun ja Kuopion tuntumassa. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä erikoishammaslääkärin virkoja ei työryhmän selvityksen mukaan ole lainkaan, Lapissa vain neljäsosa siitä mitä Pohjois-Pohjanmaalla. Yksityiset palvelut mukaan laskien erikoishammaslääkäreitä on selvästi eniten Varsinais-Suomessa, jossa erikoishammaslääkärin virkoja kuitenkin on vähän.

Toissa vuoden lopussa koko Suomessa oli 4810 työikäistä hammaslääkäriä, joista noin 2100 työskenteli yksityisenä ja yhtä moni terveyskeskuskissa. Loput 300 olivat sairaaloiden, yliopistojen, puolustusvoimien tai Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluksessa.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat