Mainos

Hamina iloitsee Googlen tehdaskaupasta

Stora Enso myy suurimman osan Summan tehtaan rakennuksista ja tehdasalueesta Google-yhtiöille. Kauppahinta on 40 miljoonaa euroa.

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen pitää erittäin tervetulleena uutisena hakukoneyhtiö Googlen sijoittumista Summan lakkautetun paperitehtaan tiloihin. Internetmaailman tähtiyhtiö tuo maailmanluokan säihkettä kovia kokeneeseen pikkukaupunkiin.

-Työpaikkavaikutusten lisäksi tällä on myös suuri vaikutus paikkakunnan ilmapiiriin, Muhonen arvioi.

Google on hyvin vaitonainen 40 miljoonan euron kaupasta Stora Enson kanssa. Pohjois- ja Keski-Euroopan viestinnästä vastaava johtaja Kay Oberbeck tyytyy kertomaan, että yhtiö suunnittelee datakeskuksen rakentamista Summan tehdassaliin.

Googlella on Euroopassa vastaava keskus Belgiassa, ja Itävaltaan on suunnitteilla toinen.

Datakeskus tarkoittaa sitä, että tehdassaliin pistetään hirmuinen läjä palvelimia hoitamaan hakukoneliikennettä.

Palvelinkeskus tarvitsee sähköä suurehkon kaupungin verran. Summa on otollinen paikka sähkön saannin kannalta, sillä paperitehdas oli Suomen sähkösyöpöimpiä teollisuuslaitoksia. Google saa siten energiainfrastruktuurin ja seinät periaatteessa valmiina.

Eri arvelujen mukaan myös Venäjä voi olla syynä Googlen päätökseen. Venäjän väitetään karsastavan sitä, että internetliikenne kulkisi Ruotsin kautta. Ruotsin pyrkimykset valvoa verkkoyhteyksiä ovat herättäneet närää myös Suomessa.

Voivottelemaan ei jääty

Kaupunginjohtaja Muhosen työsarka ei ole ollut kiitollisimpia viimeisten puolentoista vuoden aikana. Tieto Stora Enson Summan tehtaan lakkauttamisesta saatiin lokakuussa 2007. Vuosi sitten tammikuussa työt sitten loppuivat 450 summalaiselta.

Noin 350 työpaikkaa meni myös satamaoperaattori Stevecon vetäydyttyä Haminasta viime vuonna.

Kaupunki ei jäänyt kuitenkaan voivottelemaan tapahtunutta, vaan asioihin tartuttiin heti. Yhteistyötä on tehty tiiviisti niin Stora Enson kuin monien uusien toimijoidenkin kanssa. Kaupunki on nousemassa 800 työpaikan menetyksestä vähitellen.

- Ensimmäinen isompi myönteinen uutinen saatiin joulukuussa, kun Winwind kertoi aloittavansa Haminassa tuulivoimaloiden valmistuksen ja työllistävänsä alkuvaiheessa 240 ihmistä. Tämä tehdas käynnistyy lokakuun alussa, Muhonen kertoo.

Moni muukin kaupunki on näinä päivinä vaikeuksissa metsäteollisuuden rakennemuutoksen takia.

- Jokaisella näistä paikkakunnista on vahvuutensa, muun muassa vapaita toimitiloja ja prosessiteollisuuteen tottunutta henkilökuntaa. Jo tämä on merkittävä mahdollisuus. Kannattaa heti lähteä liikkeelle, Muhonen patistaa.

Myös valtion alueellistamisohjelma on tuomassa 50 työpaikkaa Haminaan. Puolustushallinnon rakennuslaitoksen keskusyksikkö siirtyy kaupunkiin vuoden 2011 alussa.

Stora Enso iloitsee

Stora Enson talousjohtaja Markus Rauramo sanoo olevansa vilpittömän iloinen ostajan löytymisestä Summan tehdasalueelle. Hän kertoo, että Stora Enso on nyt onnistunut järjestämään toimintaa kaikille viime vuonna lakkautetuille tehtaille.

Summan lisäksi kiinni menivät Kemijärven ja Norrsundetin sellutehtaat. Rauramon mukaan Ruotsissa sijaitsevasta Norrsundetista syntyi sopimus viime viikolla.

Stora Enso ja Google sopivat, että osa Summan tehdasalueesta luovutetaan Haminan kaupungille muuta teollisuuskäyttöä varten.

Summan tehtaiden vanhimmat osat on suunnitellut arkkitehti Alvar Aalto.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.