Mainos

Hamas uhkasi kolmannella intifadalla

Kolmas kansannousu alkaa ellei Lähi-idän konfliktiin ei saada aikaan poliittista ratkaisua puolen vuoden sisällä.

Palestiinalaisen Hamas-järjestön poliittinen johtaja Khalid Mashaal on varoittanut kolmannen kansannousun eli intifadan alkamisesta, jos Lähi-idän konfliktiin ei saada aikaan poliittista ratkaisua puolen vuoden sisällä.

- Annamme kansainväliselle yhteisölle kuusi kuukautta aikaa -- Nyt on olemassa historiallinen mahdollisuus perustaa Palestiinan valtio vuoden 1967 rajojen sisälle, Mashaal sanoi toimittajille Kairon-vierailunsa aikana.

- Jos vaatimuksiamme ei hyväksytä, palestiinalaiset sulkevat kaikki poliittiset tiet ja aloittavat kolmannen intifadan, hän sanoi.

Palestiinalaisten ensimmäinen intifada alkoi vuonna 1987 ja päättyi vuonna 1993 Oslon rauhansopimukseen. Toinen, entistä väkivaltaisempi kansannousu alkoi vuonna 2000 Israelin pääministerin Ariel Sharonin vierailtua Al Aksan moskeijassa. Tulitauko solmittiin alkuvuodesta 2005, minkä jälkeen väkivaltaisuudet vähentyivät väliaikaisesti.

Neuvottelut takkuavat

Mashaal neuvottelee Kairossa välittäjinä toimivien Egyptin virkamiesten kanssa vankienvaihdosta Israelin kanssa sekä Hamasin ja Fatahin yhteishallituksesta. Hän ei juuri antanut tietoja neuvottelujen etenemisestä.

Palestiinalaiset ovat pitäneet yhteishallitusta keinona päästä Yhdysvaltain ja EU:n avustuspannasta. Nämä jäädyttivät suorat avustukset palestiinalaishallinnolle Hamasin noustua valtaan tammikuun parlamenttivaaleissa.

Länsimaat ovat pitäneet Israelin tunnustamista ja väkivaltaisuuksien lopettamista ehtona avustusten jatkamiselle. Hamas on kuitenkin uhannut, ettei uusikaan hallitus tunnusta Israelia.

Hamas ei myöskään ole kiinnostunut perustamaan Fatahin ehdottamaa hallitusta, jossa ministerit valittaisiin vain asiantuntijuuden perusteella eikä luovuttamaan Fatahille valtaa turvallisuuspalveluita valvovassa sisäministeriössä.

- Hamas on johtava puolue. Jotkut ihmiset haluavat luopua vallan välineistä. Tämä on epäoikeudenmukaista, Mashaal sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.