Mainos

Hälyttimiä ehkä ruokapakkauksiinkin

Ruokakaupat haluavat suojata tuotteitaan varkailta yhä hanakammin. Ruoan kallistuminen ja uhkaava taantuma ovat lisänneet kauppiaiden kiinnostusta elintarvikkeiden nykyistä laajempaan tuotesuojaukseen.

- Elintarvikkeiden hävikki on lievässä kasvussa.Yleensä arvokas tavara kiinnostaa näpistelijöitä, ja kun tavaran arvo nousee, myös näpistykset lisääntyvät, kuvaa tilannetta SOK:n riskienhallintapäällikkö Mikko Koskinen.

- Kyllä elintarvikevarkauksien lisääntymistä pelätään, vaikka vielä ei ole todettu merkittävää kasvua, vahvistaa Ruokakeskon riskienhallintapäällikkö Marke Aalto.

Käyttötavarapuolella varkaushälyttimiin on jo totuttu, mutta elintarvikkeissa tuotesuojaus on uudempi ilmiö. Tätä nykyä elintarvikkeista "hälytetään" tarroilla lähinnä kalliita ja helposti jälleenmyytäviä tuotteita, mutta jatkossa hälytin saattaa kulkea liki kaikkien elintarvikkeiden kyljessä.

Koskisen mukaan on odotettavissa, että pian elintarvikkeet hälytetään automaattisesti jo teollisuuspäässä. Varkaushälytin olisi näin luonnollinen osa pakkausta siinä missä viivakoodi.

Samaan järjestelmään olisi Koskisen mukaan mahdollista liittää ominaisuuksia, jotka helpottaisivat elintarvikkeiden kulun seurantaa ennen niiden päätymistä asiakkaalle.

Virhehälytykset jarruttavat

Tuotesuojauksen yleistymistä jarruttavat paitsi kustannukset myös virhehälytykset, joita nykyjärjestelmät jonkin verran tuottavat. Asiakkaiden ja kauppojen kannalta erittäin kiusallisia vääriä hälytyksiä aiheuttavat sekä viat laitteissa että inhimilliset virheet.

Riskienhallintapäälliköt ovat yhtä mieltä siitä, ettei tuotesuojauksen lisääminen ole ensisijainen keino vähentää hävikkiä. Kaikkein tärkeintä on, että kaupan oma henkilökunta valvoo tapahtumia kaupassa.

Kaupan kannalta ongelmia aiheuttavat paitsi satunnaiset näpistelijät myös ammattivarkaat, jotka ovat entistä kiinnostuneempia myös elintarvikkeista. Esimerkiksi kalliit lihat ovat ammattilaisten suosiossa.

Ammattilaisten varastamien lihojen ostajista ei ole tietoa, mutta joitakin ravintoloita on epäilty varastetun lihan käyttämisestä. Näyttöä tapauksista ei kuitenkaan ole. Varastetut määrät kertovat siitä, että omaan käyttöön kaikki varastettu liha ei voi päätyä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.