Mainos

Halutaan ostaa: Avioliitto

Poliisi epäilee, että suomalaisille maksetaan lumeavioliittojen solmimisesta. Lumeavioliitto syntyy, kun ulkomaalainen menee naimisiin suomalaisen kanssa vain saadakseen perhesiteen perusteella myönnettävän oleskeluluvan.

Osa liitoista solmitaan todennäköisesti niin, että suomalainen osapuoli saa järjestelystä taloudellista hyötyä. Komisario Heli Aaltonen ulkomaalaispoliisista kertoo, että hyödyn todistaminen on hankalaa.

- Onko se sitten rahaa vai jotain muuta, on usein vaikea tietää.

Ilmiön olemassaololle löytyy kuitenkin tukea henkilöiden suhdehistoriasta.

- Meillä on tiedossa tapauksia, joissa suomalainen henkilö on ollut useita kertoja lyhyissä avioliitoissa saman maan eri kansalaisten kanssa.

Henkilö ei kuitenkaan syyllisty laittomuuteen, jos ottaa esimerkiksi rahaa avioliiton solmimisen vastineeksi.

Poliisille vinkataan lumeliitoista

Poliisi saa tapauksista vinkkejä eri tahoilta. Joskus puolison sukulainen ilmoittaa, että jostain liitosta maksettiin tietty summa. Ilmiantoja tulee tyypillisesti tilanteissa, joissa ulkomaalaisyhteisö yrittää saada lisää jäseniään maahan samalla tavalla.

- Näitä uusia puolisoita etsitään usein oman suomalaisen puolison sukulais- ja tuttavapiiristä.

Aaltonen haluaa painottaa, että monissa kulttuureissa avioliiton solmimiseen kuuluu myötäjäisten antaminen eikä tätä perinnettä tule sekoittaa lumeavioliittojen solmimiseen rahalla.

Ulkomaalaispoliisissa arvioidaan avioliittojen todenmukaisuutta muun muassa kuulemalla puolisoita erikseen. Aaltosen mukaan osa tapauksista on varsin helppo tunnistaa.

- Räikeissä tapauksissa puolisot kertovat meille täysin ristiriitaisia tietoja esimerkiksi asumisestaan.

Osa puolisoista uhreja - joukossa myös miehiä

Osa lumeavioliiton suomalaisista osapuolista on tehnyt ratkaisunsa vilpittömällä mielellä. He ovat solmineet avioliiton rakastuneina ja tarkoituksenaan perustaa perhe.

- Meidän kuulemistilaisuuksista on joskus apua myös suomalaiselle puolisolle. Hän saattaa itsekin tajuta tilanteensa, kertoo Aaltonen.

Hän muistuttaa, että osa lumeavioliittojen "uhreiksi" joutuu myös miehiä. Arvion mukaan suomalaiset solmivat eniten lumeavioliittoja Välimeren maista tulevien miesten ja Aasian maista tulevien naisten kanssa.

- Mies on esimerkiksi tavannut aasialaisen naisen, joka vaikuttaa kaikin puolin täydelliseltä elämänkumppanilta. Hänelle on todella vaikea käsittää, että naisella onkin kotimaassaan oma perhe, jonka aikoo tuoda tänne saatuaan pysyvän oleskeluluvan, Aaltonen kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.