Haluaisitko olla näkymätön? Se voi olla pian mahdollista

Haluaisitko olla näkymätön? Kirjallisuudessa ja elokuvissa näkymättömyyden mahdollistava laite tai muu väline on tuttua. Esimerkiksi suositussa Harry Potter -kirja ja -elokuvasarjassa nuorella velholla on viitta, joka tekee hänestä näkymättömän. Vielä kauemmin sitten jo J.R.R. Tolkien kertoi sormuksesta, joka tekee kantajastaan näkymättömän.

Näkymättömyys ei kuitenkaan ole vain tieteistarinoita tai fantasiaa. Myös tiede tunnistaa näkymättömyyden ja monet tutkijat kamppailevat tämän ongelman kanssa. Näkymättömyys tarkoittaa fysiikan kielellä sitä, että näkyvä valo taipuu näkymättömyyslaitteen ympärille kuin vesi kiertäisi virrassa olevan kiven. Virtaan jäisi vain pieni väre, joka mahdollisesti paljastaisi kiven olemassaolon.

– Näkymättömyyslaitteen tulisi ohjata valo kohteen ympäri, kuin siinä ei olisi mitään, kirjoitti teoreettisen fysiikan tutkija Ulf Leonhardt pohtiessaan näkymättömyyden periaatteita.

Ihmissilmä näkee esineen tai asian siksi, että se joko heijastaa tai säteilee valoa. Näkymätön kohde ei saa myöskään estää sen takana olevista esineistä tulevaa valoa.

– Puhdas ikkunalasi on kohtuullinen esimerkki näkymättömästä. Näkyvä valo yksinkertaisesti läpäisee lasin, kertoo Turun yliopiston fysiikan professori Kalle-Antti Suominen Tiede-lehdelle.

Shutterstock

Tiede-lehti kertoo myös japanilaisten vuonna 2003 kehittämästä näkymättömäksi tekevästä vaatekappaleesta. Tokion yliopiston tietojenkäsittelyn ja fysiikan professori Susumu Tachi esitteli vaatekappaleen. Se oli "valkokankaasta" ommeltu takki, johon oli piilotettu videokamera. Kamera kuvaa henkilön taustaa ja sitten kuva heijastetaan takin etumukseen. Katsoja siis ikään kuin näkee kohteen läpi.

Duken yliopistossa työskentelevä David Smith kumppaneineen rakensi puolestaan näkymättömyyskojeensa perustuen siihen, että valo kierrätetään muuttumattomana kohteen ohi sen eteen.

Vaikka Smithin ja kumppaneiden koje olikin vain noin kymmensenttinen rengas, joka muuttaa näkymättömäksi pienen litteän esineen, saavutus on melkoinen.

Tiede-lehti tietää kertoa myös, että neuvostoliittolainen fyysikko Victor Veselago esitti jo 1967, että joillakin aineilla voi olla negatiivinen taitekerroin. Ne siis taittavat säteilyä vastakkaiseen suuntaan kuin luonnollinen aine.

Mikä lienee seuraava askel? Näkymättömyyttä tutkitaan myös sotilaallisiin tarkoituksiin esimerkiksi Yhdysvalloissa.


Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Science News, Tiede-lehti

Lue myös:

    Uusimmat