Halpa viina hävitti pontikan

Perinteisen kotipolttoisen pontikan teko on loppunut Suomessa lähes kokonaan. Aikoinaan ankarasti vainottu nautintoaine ei ole enää ongelma poliisille eikä kansanterveydelle.

– Toki sitä vielä saa, jos on suhteita. Jos haluaa tarjota sitä syntymäpäivillä, niin vielä löytyy taitajia, tietää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Esa Österberg.

Vielä harvinaisempaa on, jos juoma on valmistettu metsässä. Muutama vuosi sitten esimerkiksi Pohjois-Karjalassa paljastui perinteinen korpitehdas. Paikallinen poliisi sanoi, että se oli ensimmäinen miesmuistiin.

Österberg kertoo, että 1960-70-luvulla tislaus siirtyi pikkuhiljaa kaupunkeihin. Sekin toiminta hiipui, kun pientislausvälineitten myynti ja markkinointi kiellettiin.

Lopullisen niitin antoi tällä vuosikymmenellä halpa viina. Alkoholin verotusta laskettiin reilusti vuonna 2004, ja lisäksi suomalaiset tuovat halpaa viinaa Venäjältä ja Virosta.

– Pontikka ei enää ole alkoholipoliittinen ongelma. Toisaalta sen hiipuminen ei ole vähentänyt kokonaiskulutusta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat