Mainos

Halonen: Maailmanlaajuinen lotto avuksi kehitysmaille

Julkiseen kehitysapuun on löydettävä uudenlaisia rahoituslähteitä, sanoi presidentti Tarja Halonen YK:n kehitysrahoituskonferenssissa Monterreyssa Meksikossa tänään.

Hänen mukaansa siihen tarvitaan mielikuvitusta, ennakkoluulottomuutta ja luovuutta.
-Yksi mahdollisuus voisi olla idea globaalilotosta, jota selvitetään parhaillaan Suomessa, sanoi Halonen.

Lotto olisi alustavian tietojen mukaan maailmanlaajuinen rahapeli, jonka tuotosta osa suunnattaisiin köyhimmille maille. Idean isä on presidentti Martti Ahtisaari, ja sen mahdollisuuksia on tutkinut Veikkauksen entinen johtaja Matti Ahde.

Halonen muistutti puheessaan myös siitä, että julkinen kehitysapu tai muu vastaava ei voi olla ainoa ratkaisu kehitysrahoituksen haasteisiin. Valtaosa kehitysmaiden saamista ulkomaisista pääomista on yksityisiä.

- Nyt näistä pääomavirroista hyötyvät vain harvat, taloudellisesti lupaavimpina pidetyt kehitysmaat, muistutti presidentti Halonen.

Kehitysyhteistyön pitäisikin auttaa erityisesti vähiten kehittyneitä maita sellaisten olosuhteiden luomisessa, että niillä on mahdollisuus saada investointeja ja rahoitusta myös yksityisistä lähteistä.

Kehitysmaiden tuotteet markkinoille

-Mikään apu ei ole riittävää, jos kehitysmaat eivät pääse osallisiksi globalisaation hyödyistä, sanoi Halonen ja muistutti siitä, että kehitysmaiden tuotteilla ja palveluilla tulee olla mahdollisuus päästä teollisuusmaiden markkinoille.

EU:n kaikkea paitsi aseita -päätöksen mukaisesti vähiten kehittyneiden maiden tuotteilla on tulliton pääsy EU-markkinoille, kertoi Halonen ja sanoi Suomen toivovan, että myös muut maat seuraisivat esimerkkiä.

- Maan luonnollisin kauppakumppani löytyy usein naapurista. Samalla kun kauppaa vapautetaan maailmanlaajuisesti, olisi myös kehitysmaiden välistä kauppaa lisättävä, painotti Halonen.

Hän muistutti myös siitä, että keskeinen keino köyhyyden voittamisessa on koulutus.

- Erityisesti tyttöjen ja naisten koulutukseen sijoitetut investoinnit edistävät kehitystä ja vähentävät köyhyyttä, hän sanoi puheessaan.

- Koulutus auttaa ihmisiä itse parantamaan omia ja yhteisön elinolosuhteita.

Presidentti Halonen kertoi myös puheenjohtajan tehtävästään Kansainvälisen työjärjestön (ILO) globalisaation sosiaalisen ulottuvuuden maailmankomissiossa. Hän jakaa puheenjohtajuuden Tansanian presidentin Benjamin William Mkapan kanssa.

- Komissiomme tavoitteena on tehdä ehdotuksia siitä, miten mahdollisimman monet ihmiset, kansat ja maat pääsevät osalliseksi globalisaation eduista ja miten mahdollisimman harvat kärsisivät sen haitoista, kertoi Halonen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.