Mainos

Halonen: Ihmisessä on aina asunut julmuus

Presidentti Tarja Halonen kertoo tarvinneensa aikaa pohtimiseen ja tiedon keräämiseen ennen kuin hän halusi kommentoida Norjan perjantaisia iskuja medialle. Tänään Naantalin Kultarannassa MTV3:n Uutisille haastattelun antanut Halonen muistutti, että hirmutekoja voidaan tehdä minkä liikkeen parissa tahansa.

– Mielestäni pahaa ei pidä personoida, että julmiin tekoihin pystyisi vain joku tietty liike. Eri liikkeissä on mukana henkilöitä, joiden mielestä aate antaa oikeutuksen väkivaltaiseen käytökseen ja oikeuden väheksyä toisia ihmisiä, jopa surmata heitä, sanoo Halonen.

Halonen muistuttaa että pahuus on aina ollut osa ihmisyyttä.

– Ilmiö ei ole uusi. Pelkästään modernissa yhteiskunnassa ja länsimaisessa demokratiassa on 1800-luvulta lähtien ollut liikkeitä, joiden puitteissa tehdään hirmutekoja.

Miten vastaava voidaan jatkossa estää?

Halonen kertoo miettineensä viime päivinä miten Norjan kaltaisten tragedioiden tapahtuminen voitaisiin jatkossa estää.

– Tässä on poliittisen analyysin paikka, että onko ilmiöitä, joita pitää ajoissa vastustaa, ja minun mielestäni niitä on. Pitää vastustaa rasismia ja suvaitsemattomuutta, jotka rakentuvat vihalle eikä vuorovaikutukselle, sanoo Halonen.

– Toiseksi olen miettinyt mitä voidaan tehdä turvallisuuden puolesta. Sekä Norjan että Ruotsin kaltaisia avoimia yhteiskuntia pitää suojella – toisaalta menemättä ylilyönteihin, jotka vaikuttavat haitallisesti.

– Turvallisuuden suhteen meidän kannattaisi olla kaikkien tarkempia, esimerkiksi sen suhteen millä tavalla kukin saa järjestää eri tilaisuuksia ja joukkotilaisuuksia. Kuitenkin koko ajan pitää muistaa se mitä norjalaisetkin sanovat: "Lisää demokratiaa ja vuorovaikutusta". Se on paras avain turvallisuuteen ja sen huomaamiseen, mitä on tekeillä, toteaa Halonen.

"Aselakia tiukennettava"

Presidentti Halosen mielestä Suomessa sekä aselakia että muuta turvallisuuteen vaikuttavaa lainsäädäntöä pitää mahdollisuuksien mukaan tiukentaa.

– Lakeja pitää tiukentaa niin, että ajattelutavaltaan sairaat tai kuka tahansa äkkipikaistuksissaan ei voi käyttää liian voimakkaita aseita. Meillä on lukematon määrä elämänmenetyksiä erilaisten riitojen ja konfliktien päätteeksi. Jos ihmisillä ei olisi näitä aseita niin helposti käytettävissä niin luultavasti väkivallan määrä olisi ollut pienempi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.