Hallitusta herätellään – kolme A:ta tutisee jo

Jyrki Kataisen hallituksen pyhä asia, kolmen A:n luottoluokitus, uhkaa murentua samaa tahtia kuin Suomen vienti. Esimerkiksi saksalainen Commerzbank varoittaa, että Suomi ei ole enää vahva euromaa.

Talousasiantuntijat eivät ole yllättyneitä, vaan patistavat hallitusta nyt rohkeisiin päätöksiin.

– Kolmen A:n luottoluokituksen ei pitäisi tuudittaa meitä siihen, että Suomella ei ole kilpailukykyongelmaa tai julkisen talouden kestävyysongelmaa. Kyllä meillä on ne molemmat, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Ekonomistit tarjoavat tuttuja pikalääkkeitä: palkkamalttia ja vetoapua vientiteollisuudelle.

– Ensimmäiseksi pitää varmistaa, että palkkakehitys tukee kilpailukykyämme eikä heikennä sitä. Tämä tarkoittaa sitä, että palkankorotuksiin ei ole kovin paljon varaa parin seuraavan vuoden aikana, Vihriälä sanoo.

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm nostaa tärkeimmäksi asiaksi viennin elpymisen ja ylijäämäisen vaihtotaseen.

– Valtiolla ei tässä taloustilanteessa ole paljoakaan varaa tukea vientiteollisuutta, mutta missään tapauksessa yrityksille ei voi enää kaataa lisärasitteita niskaan, Holm varoittaa.

SAK: Näkymät eivät ole valoisat

Myös SAK arvostaa parasta kolmen A:n luottoluokitusta, koska se on pitänyt Suomen lainakulut alhaalla.

– Mielestäni luottoluokituksemme ei ole akuutista uhattuna, mutta kyllähän maailmalla jo spekuloidaan, mikä on hallituksen päätöksentekokyky ja mitkä ovat Suomen pitkän ajan näkymät. Eiväthän ne valoisat ole, sanoo SAK:n pääekonomisti Olli Koski.

Koski odottaa hallitukselta uskottavaa pakettia, jolla lisättäisiin työn tarjontaa.

– Nuorille lyhyempiä opiskeluaikoja ja pienten lasten vanhempia pitää patistaa työelämään, Koski nostaa esimerkkejä.

SAK:n pääekonomistin mielestä eläkeratkaisut etenevät sovitulla aikataululla ja valmista pitäisi olla vuonna 2017. Ensimmäisiä päätöksiä työmarkkinajärjestöiltä on luvassa loppuvuonna.

Etlan Vesa Vihriälä kiiruhtaisi eläkeratkaisujen aikataulua.

– Hallituksen kevään puoliväli- ja kehysriihi ovat oivallisia paikkoja tarttua myös tähän eläkeasiaan, Vihriälä sanoo.

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 26.11.2012)

Lue myös:

    Uusimmat