Mainos

Hallitus tuo hedelmöityshoitolain eduskuntaan tänä vuonna

Lakiehdotus sallisi hedelmöityshoidot itsellisille naisille ja naispareille.

Hallitus aikoo tuoda kiistellyn hedelmöityshoitolain eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella. Hallitus aloitti keskiviikkona iltakoulussaan kiistellyn hedelmöityshoitolain käsittelyn. Oikeusministeri Leena Luhtasen (sd.) valmistelema lakiehdotus seurailee pitkälle jo edellisen oikeusministerin Johannes Koskisen (sd.) ajatuksia.

Laissa esimerkiksi sallittaisiin hedelmöityshoidot naispareille ja yksinäisille naisille. Sijaissynnytyksiä ei sallittaisi, vaikka niitä tällä hetkellä jonkun verran Suomessa onkin. Hoitojen antamisesta päättäisi edelleenkin lääkäri.

Hallitus oli yksimielinen lain tarpeesta, mutta ei kuitenkaan sen sisällöstä. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan osa ministereistä on sitä mieltä, että hedelmöityshoitoja voi antaa vain mies-naispareille. Esimerkiksi peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (kesk.) kertoi iltakoulun jälkeen vastustavansa hedelmöityshoitojen antamista naispareille, sillä siinä viedään hänen mukaansa lapselta oikeus isään.

Asiaa valmisteleva oikeusministeri Luhtanen perusteli hedelmöityshoitolain tarvetta sillä, että laki noudattaa olemassa olevaa tilannetta eli hoitoja tehdään muillekin kuin miehen kanssa eläville naisille.

- Tässä luodaan oikeusperusta ja pelisäännöt jo nyt olemassa olevalle tilanteelle.

Lakia kannattava pääministeri Vanhanen uskoo, että eduskunnasta on löydettävissä lakiesitykselle selvä enemmistö.

- Lähtökohta on se, että lapsettomuus on todella polttava ongelma ja siksi lakia tarvitaan ja se on syytä säätää Suomeen.

Ministerit ovat neuvotelleet laista tämän vuoden kuluessa jo useaan otteeseen. Erimielisyydet ovat kilpistyneet lähinnä siihen, kenelle hoitoa saadaan antaa ja miten määräytyy hedelmöityshoidoilla alkunsa saaneen naisparien tai itsellisten naisten lasten isyys.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.