Haljennut seinän tiilivuoraus ja kostea rappu

1. Rivitalossamme on seinän tiilivuoraus haljennut eräästä kohtaa. Allahan on kuitenkin tuulensuojalevy. Haittaako, ja mitkä ovat korjausvaihtoehdot ?

2. Lisäksi rappu ja sokkeli ulko-oven vieressä ovat talvella lähes aina märkiä, koska sisältä tulee lämpöä ja se sulattaa aina oven ollessa auki lunta jne. Sillä kohtaa on myös keväällä sokkelin yläpuolella alatiilissä kosteusvauriota (valkoisia merkkejä ja jopa jotain haituvaa näyttäisi tiilien pinnalla olevan). Kesän aikana ulkonäkö normalisoituu täysin. Taas: onko oleellista haittaa, voiko kosteusvaurio jotenkin levitä? Mitä pitäisi tehdä, jos mitään?

Jos tiiliverhous halkeilee, on kyse rakenteiden elämisestä. Joko routa nostaa perustuksia, tai maaperä on niin pehmeää, että talo painuu. Myös äärettömän pitkä yhtenäinen tiiliseinä ilman liikuntasaumaa saattaa kutistua niin, että halkeaa. Seinää on turha korjata ennen kuin syy on selvitetty ja poistettu. Se on joka tapauksessa korjattava. Korjaustapa riippuu ongelmasta.

Kosteus saa aikaan laastissa kalkkihärmehtimistä, josta ilmeisesti on kuvailemassasi tapauksessa kyse. Kyllä seinän vieret olisi saatava pysymään kuivana. Se on olennaista rakennuksen terveenä pysymisen kannalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja