Häkämies: Oppositio hakee maalitaulua

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok.) syyttää oppositiota valtionyhtiöiden talousongelmien ylipolitisoimisesta.

Viimeksi tänään eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd.) moitti Häkämiestä valtionyhtiöiden myyntilupakaavailujen vuoksi epäisänmaalliseksi.

Kuluneella viikolla sekä Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen että Sdp:n kansanedustaja Eero Heinäluoma ovat arvostelleet kovin sanoin Häkämiestä epäpäteväksi ja vaatineet omistajaohjaussalkulle omaa ministeriä. Häkämies pitää haukkuja normaalina opposition kritiikkinä.

- Olen toivonut että tällainen ylipolitisoituminen loppuisi. Kuitenkin tässä kaikki myöntävät nämä perusteet, että tässä tapauksessa näihin vaikeisiin päätöksiin syyt olivat ulkoisia. Ne olivat ennen kaikkea alan kysynnän lasku, ja tässä mielessä nyt varmaan haetaan maalitaulua ja oppositio hakee sen yleensä hallituksen riveistä, Häkämies sanoo.

Häkämiehen mukaan ratkaisut eivät ole helppoja mutta valtion mahdollisuudet puuttua yhtiön päätöksiin rajoittuvat yhtiökokouksiin osallistumiseen.

- Todellakin yhtiön hallitus lain mukaan tekee ne päätökset, ja valtio on neljänneksen puhevallalla mukana yhtiössä. Mutta me omistamme, emme tee niitä päätöksiä, ja tässä suhteessa toimimme lakien mukaan, Häkämies sanoo.

Hän aikoo pitää omistajaohjaussalkustaan kiinni hallituskauden loppuun saakka. Samalla hän jatkaa puolustusministerin tehtävien hoitamista.

- Tässä hallituksessa tämä tuli minun kontolleni, ja sen tehtävän hoidan. Seuraavissa hallitusneuvotteluissa sitten kaikkien muidenkin salkkujen osalta katsotaan niiden sisältöjä. Olen jo aikaa sitten arvioinut että seuraavissa hallitusneuvotteluissa saattaisi olla perusteltua valita vain omistajaohjaukseen keskittyvä ministeri.

Häkämies pitää salkkuunsa kohdistuneita odotuksia varsinkin nyt talouskriisin aikana toisinaan valtaisina.

- Odotetaan että valtio pystyy vaikuttamaan sellaisiinkin tekijöihin jotka ovat oikeasti meidän käsiemme ulottumattomissa. Mutta seuraavat hallitusneuvottelut tämänkin asian ratkaisevat.

"Myös demarihallitus saneerasi"

Häkämies kehottaa arvostelijoitaan myös muistelemaan Paavo Lipposen (sd.) hallituksen vaiheita, jolloin omistajaohjaus kuului kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäreelle (sd.).

- Kun demarit olivat hallituksessa ja hyvin leimallisesti vastuussa omistajapolitiikasta, niin Rautaruukissa, Stora Ensossa ja Outokummussa tehtiin varsin mittavia saneerauspäätöksiä.

Häkämies sanoo ihmettelevänsä, miksi porvarihallituksen aikana tehdyt valtionyhtiöiden saneerauspäätökset ovat tuomittavampia kuin ne, joita demarivetoinen hallitus teki.

- Summan ammattiosaston historiikissa kerrotaan vuodesta 2002, jolloin Summasta lakkautettiin paperikone. Lähetystö meni sekä silloisen pääministeri Lipposen että kauppa- ja teollisuusministeri Mönkäreen luo ja kertoi, että ei edes odottanut valtion vaikuttavan päätöksentekoon, Häkämies sanoo.

- Tämä on ammattiosaston historiikkia, Summan paperimiesten kirjoittamaa. Siinä mielessä tuntuu kyllä että jotain on muuttunut, ja minusta se muutos on, että sosiaalidemokraatit ovat oppositiossa ja puhuvat toisin kuin toimivat silloin hallituksessa ollessaan, Häkämies sanoo.

Paperimiehet vastustivat lakkoa

Paperin kenttäväen näkemys on myös tällä viikolla poikennut liitton johdon näkemyksistä. MTV3:n uutisten tietojen mukaan Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen olisi halunnut paperitehtaiden ryhtyvän lakkoon vastauksena Stora Enson tehtaiden lakkauttamiselle.

Paperitehtaiden työntekijöiden mielestä lakko olisi kuitenkin ollut virhe, ja puheenjohtaja Ahonen jäi lakkovaateidensa kanssa yksin.

Rakennusliitto tukee Destian myyntivaltuuksia

Destian myyntivaltuuksia hallitus pui ensi viikolla. Jos hallitus päättää esittää asian hyväksymistä, keskustelee eduskunta asiasta mahdollisesti syksyn kuluessa.

- Kysymyshän on myyntivaltuuksista, ei myynnistä. Myyntivaltuuksilla haetaan lisää voimavaroja Destian kehitykseen. Sen pitäisi olla ainakin Destian työntekijöiden etu, valtio tilaa tietöitä, ja toisaalta valtio niitä myös tekee. Tämä on nähty markkinoilla hieman ongelmallisena, Häkämies sanoo.

- Painotan että alan ay-järjestö, Rakennustyöväen liitto, tukee tätä ajatusta että Destialle tulisi muitakin omistajia kuin valtio, Häkämies sanoo.

Katso Päivi Anttikosken raportti Pyhtäältä (Seitsemän uutiset 22.8.2009)

Lue myös:

    Uusimmat