Mainos

Häkämies mahdollistaisi henkilökohtaisen konkurssin

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok.) haluaa talouskriisin lannistamille yrittäjille mahdollisuuden henkilökohtaiseen konkurssiin tai uuden yrityksen perustamiseen epäonnistumisen jälkeen.

Häkämiehen mukaan asian mahdollistava lainsäädäntö on laitettava valmisteluun viipymättä. Hän aikoo tuoda esityksensä maanantaina alkavaan hallitusohjelman puolivälitarkasteluun eli politiikkariiheen.

- 90-luvun alun laman seurauksena moni yrittäjä joutui ikuiseen velkavankeuteen ja uuden alun mahdollisuus poistettiin. Vaikka kukaan ei tietenkään toivo eikä odota nykyisen talouskriisin synnyttävän konkursseja, niin mielestäni nyt olisi syytä panna vauhtia valmisteluun joko henkilökohtainen konkurssin tai muun vastaavan menettelyn osalta, Häkämies sanoi MTV:n uutisille.

- (Asian) valmistelua on tehty aika pitkään ja uskon, että valmistelutyö sinänsä on olemassa. Nyt on kysymys siitä, onko asian eteenpäin viemiseen edellytyksiä ja tahtoa. Uskon taloudellisen tilanteen olevan sellainen, että tämä olisi hyvä viesti hallitukselta yrittäjäkuntaan.

Henkilökohtaisessa konkurssissa yrittäjä menettäisi siihen mennessä hankkimansa varallisuuden mutta vapautuisi velkavastuusta ja voisi aloittaa uudelleen puhtaalta pöydältä. Häkämiehen mukaan edellisen laman myötä yrittämisen into on hiipunut, kun epäonnistuminen leimaa rehdinkin yrittäjän pitkäksi aikaa ja uuden taloudellisen toiminnan estävät merkinnät kestävät jopa 15 vuotta.

- Viime laman opetus oli se, että liian moni hyvä yritys ja liian moni hyvä yrittäjä joutui velkavankeuden kohteeksi. Tällä on varmasti vieläkin vaikutusta suomalaiseen yrittäjähalukkuuteen ja -ilmapiiriin. Sen vuoksi yrittäjälle tulisi sallia mahdollisuus uuteen alkuun, mutta epärehelliset konkurssit pitäisi pystyä sulkemaan pois, Häkämies kertoo.

Ministerin mukaan nykylain perusteella epäonnistumisen riski toteutuu suurempana yksityisyrittäjän kuin yrityksen kohdalla. Halukkuutta yrittäjyyteen on edistettävä selkeän lainsäädännön avulla. Samalla mahdollisuudet epärehellisen tai spekulatiivisen konkurssin tekoon on minimoitava, hän painottaa.

Tukea myös oppositiosta

Häkämies voi odottaa ehdotukselleen tukea ainakin osalta oppositiota. Kristillisdemokraatit ovat juuri jättäneet eduskunnassa aloitteen lain muuttamiseksi niin, että henkilökohtainen konkurssi sallittaisiin.

Toimi Kankaanniemen lakialoite tähtää siihen, että kohtuuttomiin velkaongelmiin joutuneet voisivat vapautua lopullisesti vanhoista veloistaan nykyistä nopeammin. Näin he myös saisivat mahdollisuuden aloittaa uuden yritystoiminnan. Edellytyksenä kuitenkin olisi, etteivät velalliset ole syyllistyneet mihinkään laittomaan menettelyyn.

Häkämies odottaa uusia esityksiä myös muilta osapuolilta.

- Varmasti eri tahoilla on paljon ehdotuksia ja näkemyksiä siitä, että mitä näin talouskriisin myötä loppuvaalikaudella tulisi tehdä. Maanantain ja tiistain aikana sitten katsotaan, mistä hallitus pääsee ratkaisuun ja yksimielisyyteen, ministeri sanoi MTV:n uutisten haastattelussa.

Takavuosina on tehty selvityksiä siitä, voisiko konkurssin tehnyt yrittäjä vapautua velkavastuusta. Niissä on päädytty siihen, että veloista vapauttava konkurssi vaikeuttaisi yritysten rahoituksen saantia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.