Mainos

Hajoava digiboksi vie yleensä ohjelmatkin

Kun tallentava digiboksi hajoaa, boksin omistaja on suuressa vaarassa menettää kaikki tallentamansa ohjelmat.

Jos boksin takuu on voimassa, takuuhuolto merkitsee usein sitä, että koko boksi vaihdetaan uuteen. Laitteen muistissa olevia ohjelmia takuu ei yleensä kata, joten ne palautetaan laitteen valmistajalle rikkinäisen boksin mukana.

Esimerkiksi Verkkokauppa.comissa rikkinäiselle boksille talletettuja ohjelmia ei yritetä pelastaa edes siinä tapauksessa, että asiakas olisi valmis maksamaan palvelusta erikseen.

Digiboksin hajoamisen vaara vaikuttaa olevan varsin suuri.

- Digiboksit ovat vikaherkkiä. Niitä tulee korjattavaksi suhteellisen paljon ottaen huomioon, miten uusia ne ovat, kertoo digibokseja työkseen huoltava tv-asentaja Mika Paananen Tapiolan radio ja tv-huollosta.

Jos laitteen vie takuuhuollon sijasta tavalliseen huoltoon, ohjelmien takaisinsaamisen mahdollisuudet ovat paremmat.

Paananen kertoo, että digiboksiongelmat liittyvät useimmiten tavalla tai toisella virtalähteeseen. Tällöin ohjelmat voidaan yleensä pelastaa.

Temppuileva laite kannattaa kuitenkin huoltaa mahdollisimman pian, eikä jäädä odottelemaan, että vika korjaantuisi itsestään. Viallinen virtalähde voi nimittäin rikkoa ennen pitkää kovalevyn, jossa ohjelmatiedostot ovat.

Varmuuskopiointi suojaa ohjelmat

Varmin tapa välttyä itselle tärkeiden tv-ohjelmien menettämiseltä on ottaa niistä varmuuskopiot.

Jos digiboksin saa yhdistettyä tietokoneeseen tai tallentavaan dvd-soittimeen, ohjelmat voi polttaa dvd-levylle. Tietokoneen kautta kopiot voi myös tallettaa tietokoneen kovalevylle tai ulkoiselle kovalevylle.

Paananen neuvoo myös, että boksiongelmien todennäköisyyttä voi pienentää sijoittamalla laitteen oikeanlaiseen paikkaan.

- Laitteen on tärkeää päästä tuulettumaan kunnolla, eli sitä ei pidä laittaa liian ahtaaseen tilaan. Jos siinä on tuuletusaukkoja on huolehdittava, että niiden ympärillä on reilusti tilaa. Lämpötila voi aiheuttaa ongelmia virtalähteeseen.

Jos boksi on jo hajonnut eikä varmuuskopioita ole, kannattaa ennen kauppaan tai korjaajalle lähtöä kokeilla kytkeä laite tietokoneeseen. Joskus ohjelmien siirtäminen koneelle onnistuu, vaikka boksi vaikuttaisi muuten olevan täysin jumissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.