Haitissa jengiväkivalta pahenee – lapset pakenevat kouluihin, kuolonuhrien määrä kasvaa

Väkivaltaiset jengit kylvävät pelkoa Haitin pääkaupungissa – toimittaja kertoo, miksi tilanne on eskaloitunut 12:09
Väkivaltaiset jengit kylvävät pelkoa Haitin pääkaupungissa – toimittaja kertoo, miksi tilanne on eskaloitunut

Sadat lapset Haitissa hakevat suojaa kouluista Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä. Jengiväkivalta on vaatinut tässä kuussa satojen ihmisten hengen.

BBC:n mukaan lapset – taaperoista teini-ikäisiin – nukkuvat luokkahuoneissa Saint-Louis de Gonzague -koulussa. Lapset hakevat suojaa koulusta kaoottisen tilanteen keskellä. 

Vakava väkivallan aalto syntyi kahden jengin välille Cité Soleil -alueella 7. heinäkuuta. Jengit G9 ja G-P èp taistelivat alueen johtamisesta. Monet vanhemmat eivät onnistuneet pakenemaan Cite Soléilin jengireviirisotaa, ja lapset ovat yksin ilman vanhempiaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoo, että noin 300 ihmistä on kuollut ja 16 ihmistä kadonnut. Ruumiita on poltettu. Järjestö kertoo jengien polttaneen myös koteja ja käyttäneen raskasta aseistusta yhteenotoissa. Ainakin 125 talon on kerrottu tuhoutuneen.

Ruoka lopussa

Reutersin mukaan tunnelma koulussa on kuitenkin toiveikas: lapset leikkivät yhdessä piilosta ja jalkapalloa muovipulloilla. Nunna Sister Rosemiline, joka työskentelee lasten parissa koulussa, toteaa lasten olevan kipeästi avun tarpeessa.

– Tilanne on todella huono täällä. Tarvitsemme ruokaa, sillä saamamme ruoka täällä ei riitä, hän kertoo.

Hän toivoo, että he voisivat lasten kanssa siirtyä muualle.

Lapset pukeutuvat kouluasuihin vakuuttaakseen jengiläiset siitä, että he ovat koulumatkalla. Tällä tavoin he toivovat voivansa välttää jengiväkivallan uhriksi joutumisen.

Jengiväkivalta aiheuttaa sähkö- ja polttoainepulaa 

Tilanne on pahentunut niin, että YK:n turvallisuusneuvosto päätti yksimielisesti kieltää aseviennin Haitiin. Jengiväkivalta on noussut Haitissa sen jälkeen, kun presidentti Jovenel Moïse salamurhattiin noin vuosi sitten.

YK:n mukaan 540 ihmistä on kidnapattu ja 780 kuollut tammikuun ja toukokuun välisenä aikana tänä vuonna. Valtio on kärsinyt myös kroonisesta sähkö- ja polttoainepulasta jengiväkivallasta johtuen.

Haitin presidentti ammuttiin kotonaan – MTV:n toimittaja kertoo, mitä maan tilanteesta tiedetään 12:00
Haitin presidentti ammuttiin kotonaan

Lue myös:

    Uusimmat