Mainos

Haitallinen hukkakaura leviää Suomessa

Hukkakaura leviää maamme pelloilla jatkuvasti. Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen mukaan hukkakaura on saastuttanut arviolta 300000 peltohehtaaria.

Pahiten saastuneet alueet ovat tulvien vaivaamalla Pohjanmaalla. Hukkakaura on yleinen myös Vaasan seudulla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla.

-Pohjanmaalla peltoja on vaikea enää saada puhtaiksi, mutta hukkakauran hallintakin riittää, ylitarkastaja Ritva Vallivaara-Pasto Kasvintuotannon tarkastuskeskuksesta kertoo.

Hukkakauran haitallisuus on sen elinvoimassa. Se tuottaa satoja siemeniä jotka säilyvät maassa itämiskykyisenä vuosien ajan. Hukkakaura kasvaa viljelykasveja tehokkaammin, varjostaa niitä, valtaa alaa ja vie vettä sekä ravinteita viljelykasveilta. Hukkakaurasta ei kuitenkaan ole jyvän paksukuorisuuden vuoksi ravintokasviksi.

Hukkakaura nyt kitkentään

Paras hukkakauran torjunta-aika on juuri nyt. On tärkeää kiertää viljelykset säännöllisesti ja kitkeä hukkakaurat ennen kuin ne ehtivät levitä. Jos hukkakaurayksilöitä löytyy kymmenen tai enemmän, harkitaan kemiallista torjuntaa.

Kasvinviljelyagronomi Ritva Tolppa Pirkanmaan maaseutukeskuksesta kehottaa viljelijöitä rohkeasti kysymään apua hukkakauran tunnistamiseen, jos sitä ei itse erota oikeasta kaurasta. -Epätietoisuuteen ei kannata jäädä, hukkakauran löytyminen ei ole häpeällistä. Kannustavana esimerkkinä löytyy tiloja, joilla hukkakauraa on ollut ja jotka ovat vapautuneet siitä täysin.

Keväällä voimaan tullut uusi hukkakauralaki on tehostanut hukkakauran valvontaa ja leviämisen estämistä. Hukkakauran löytymisestä on aina ilmoitettava kuntaan. Sitten tilalle tehdään hukkakaurakatselmus ja viljelijä saa tapauksen vakavuuden mukaan torjuntaohjeita tai kokonaisen torjuntasuunnitelman.

Hukkakaura tuli laajemmassa mitassa Suomeen 1960-luvulla, kun katovuosien takia jouduttiin turvautumaan tuontisiemeneen. Hukkakauraongelma paheni Suomen liityttyä Euroopan unioniin. -Vuonna 1995 tuotiin maahan siementä, jossa oli mukana hukkakauraa. Siementuojat joutuivat kuitenkin korvaamaan hukkakaurasta aiheutuneet vahingot, sadonmenetysten ja siemenen hinnan lisäksi jopa vuosien torjuntakulut, Ritva Vallivaara-Pasto selvittää.

Nykyään vaara piilee erityisesti itse omaan käyttöön tuodussa tai oman tilan siemenessä. Lisäksi hukkakaura leviää tehokkaasti tulvissa ja eläinten mukana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.