Häätö omistusasunnosta

Taloyhtiössämme on yksi asunto, jonka asukkaat aiheuttavat toistuvasti erilaisia järjestyshäiriöitä. Kaksi varoitusta on jo isännöitsijän toimesta annettu sekä useampi suullinen huomautus taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta. Häiriöiden aiheuttajat asuvat omistusasunnossa. Onko häätö omistusasunnosta mahdollista ja kuinka kauan prosessiin on varattava aikaa? Onko muilla asukkailla mahdollisuutta vaatia korvauksia toistuvista kotirauhan rikkomisista?

Kiitoksia kysymyksestä. Häätö on mahdollinen, mutta vaatii hyvät perusteet. Häiriön on oltava "oleellinen", todistettavissa ja jatkuva. Varoitukset tulee antaa kirjallisina vastaanoton osalta todistettavasti ja syiden osalta eriteltyinä (toteen näyttäminen myöhemmin) perusteluineen. Suullisella huomautuksella ei juridista merkitystä juuri ole.

Häätövaatimus esitetään kirjallisena paikkakunnan alioikeudelle. Kannattaa käyttää apuna juristia ainakin neuvonnan osalta. Neuvonnan saa esim. Kiinteistöliitolta www.kiinteistoliitto.fi.

Korvauksia kotirauhan rikkomisista todennäköisesti ei saa ellei kyseessä ole selvästi lain rikkomus todistettavasti ja ei vähäpätöiseksi luokiteltava. Jos paikkoja on rikottu tai aiheutettu terveysvahinkoja, voi tilanne olla toinen. Häirikön maksukyky on myös rajoite, vaikka oikeus korvaukseen muutoin voisi toteutua.

Aikaa menee haasteesta käsittelyyn alioikeuden ruuhkista riippuen muutamasta kuukaudesta yli vuoteen.

Jos tilanne on todellakin ongelmallinen ja sovittelu ei onnistu, kannattaa häätöä hakea. Usein tilanne rauhoittuu jo häätöhaasteen kotiin tultua eli nähdään huonompi tulevaisuus.

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja