Hääpuku opiskelijatyönä kahdessa kuukaudessa

Omnian aikuisopiston opiskelijalla Milla Kiurulla on edessään kiireiset viikot, sillä hän valmistaa päättötyönään hääpuvun. Vaikka itse morsian tarvitsee pukuaan vasta elokuussa, on ompelijan aikataulu tiukka. Puvun on oltava valmis jo huhtikuussa, jolloin koulu arvioi sen päättötyönä.

Morsian on kertonut tarkkaan, mitä puvultaan haluaa. Mallina on internetistä löydetty valmis hääpuku. Sen pohjalta ompelijakisälliksi opiskeleva Milla ja tuleva morsian suunnittelevat puvun morsiamen näköiseksi.

Puvun malli onkin ensimmäinen asia, joka tulee ottaa huomioon pukua suunniteltaessa.

– Morsian sanoi, ettei halua paljon laahusta, joten sitä mallia muokattiin vähän. Tällä viikolla olen tehnyt paljon paperitöitä, eli piirtänyt kaavat valmiiksi, kertoo Milla Kiurutyöprosessin alkuvaiheista.

Viikonloppuna Milla ja morsian lähtevät kangasostoksille. Maanantaina Milla alkaa leikata kangasta ja valmistaa pukua.

– Mietimme, että päälliskankaasta tulisi satiinia, jota tarvitaan noin neljä ja puoli metriä. Puku vuoritetaan kokonaan, ja yläosaan tulee vuoren ja päälliskankaan väliin vahva korsettikangas. Yläosa luutetaan vahvoilla spiraaliluilla, ja morsiuspuvun alle tulee vannealushame, vihjaa Milla.

Tiukka aikataulu kohti kaunista pukua

Morsian sovittaa pukua päälleen jo kahden viikon kuluttua. Ensimmäisessä sovituksessa riittää haastetta, sillä morsiamen ja ompelijan lisäksi pukukoppiin ahtautuvat arvioijat ja oma opettaja. Opettaja ei saa antaa opiskelijalle mitään ohjeita työn aikana.

– Ensimmäisessä sovituksessa katsomme kuinka puku istuu.

Kokemus on kaikin puolin ainutlaatuinen, sillä Milla ei ole aikaisemmin valmistanut morsiuspukua.

– Kyllähän haasteita löytyy, mutta on hienoa että saan valmistaa tämän puvun päättötyöksi. Tietenkin morsiuspuku on erilainen kuin muut juhlapuvut, koska se on morsiamelle tärkeä ja puvusta pitää tulla täydellinen.

Haaste puvun valmistuksessa on muun muassa kuvan mallin toteutuminen käytännössä.

– Ompelijan pitää osata lukea ihmisen tyyliä, jotta puvusta tulee asiakkaan näköinen. Ja tietenkin pitää osata valmistaa puku asiakkaan toiveiden mukaan.

Milla kokee työn haastavana mutta mielenkiintoisena. Taustatyö on tehty sen verran hyvin, että yllätyksiltä toivottavasti vältytään.

– Tietysti nämä kaksi ensimmäistä viikkoa ovat kaikista kiireisimmät, kun pitää saada sovitukseen jotakin sovitettavaa, Milla tuumaa.

– Puku valmistuu ajallaan, mutta ehkä suurimmat riskit ovat ne, että asiakas ei olisi tyytyväinen tai hän haluaisikin kesken valmistuksen jotain muuta. Mutta kyllä me löimme morsiamen kanssa aika selvästi lukkoon sen suunnitelman.

Kodin Tee itse -osio seuraa hääpuvun valmistumista kevään ajan.

Kuvat: Colourbox.com & Shutterstock.com

MTV3/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja