Hääpuku kuninkaalliseen tyyliin

Tällainen on kuninkaallinen hääpukumuoti. Noudattaako kruununprinsessa Victorian morsiuspuku tätä juhlavaa tyyliä?

Kuninkaallisissa häissä pääpaino ei välttämättä ole siinä, mitä morsian ja sulhanen haluavat vaan enemmänkin mitä etiketti sanelee ja hovi haluaa. Vuosisataiset perinteet ovat yhä voimissaan, joskin uudistuksen tuuliakin on havaittavissa.

Kuninkaalliset häät ovat suuri mediatapahtuma ja kyseisen maan käyntikortti ulkomaille eli jokainen ruusu ja servietti on tarkoin harkittu. Hääsuunnittelijaa konsultoidaan jo vuosia aikaisemmin ja suuri tiimi järjestää kuninkaallisen parin häät. Prinsessan hääpuku on tietenkin suurena päivänä kaikkien katseiden kohde.

Prinssi Edward ja Sophie Rhys-Jonesin hääpäivänään 19. kesäkuuta 1999.

Kruununprinsessa Victorian puvun suunnittelijaa on arvailtu mediassa jo pidemmän aikaa. Saiko tehtävän ruotsalainen suunnittelija vai joku arvostettu kansainvälinen muotitalo? Valmiin hääpuvun yksityiskohtia ei ole vielä paljastettu julkisuuteen.

– Victorialla on hyvä maku. Hääpuvun tyyli kuvaa mielestäni hyvin hänen persoonaansa. Hän on tehnyt hyvän valinnan. Kruununprinsessa näyttää hirvittävän hyvältä ja hänessä on valtavasti säteilyä, puvun nähnyt kirjailija Susanna Popova paljasti.

Etiketti ja perinteet määräävät

Silvia Sommerlathin puku oli muotitalo Diorin luomus.

Kuninkaallinen hääpuku noudattaa etiketin mukaista kaavaa. Suunnittelijalle onkin haaste tehdä puvusta kantajansa näköinen mestariluomus, koska suunnittelijan taiteelliset näkemykset joutuvat väistymään niiden ollessa ristiriidassa etiketin kanssa.

Kuninkaallinen hääpuku on aina hihallinen, melko umpinainen puku, jossa usein näyttävyyttä tuo hyvin pitkä laahus. Kuninkaallisella morsiamella on usein myös pitkä kapealinjainen huntu täydentämässä tyyliä.

Prinsessa Dianan hääpuvun suunnittelivat David ja Elizabeth Emanuel.

Prinsessa Dianan ja Charlesin häissä aikanaan Dianan muhkea häätyyli sai aikaan muotivillityksen jonka jälkeen kaikkien mallistojen puvut kilpailivat muhkeassa näyttävyydessä keskenään. Myös rypytetyt puhvihihat tulivat juhlamuotiin useiksi vuosiksi.

Kuninkaalliset hääpuvut ovat yleensä valmistettu huomattavan kalliista materiaaleista ja niihin teetetään varta vasten arvokkaita kankaita. Kankaiden kulutus saattaa myös olla useita kymmeniä metrejä jolloin hääpuvulle voi tulla hintaa kymmeniä tuhansia suunnittelu ja valmistustöineen.

Huntu kuuluu prinsessan hääasuun

Upea huntu koristi prinsessa Mette-Maritin ja prinsessa Maryn hääpukua.

Huntu on kuninkaallisten häiden tärkein asuste ja sitä ovat käyttäneet myös morsiamet, joilla on entisistä suhteistaan lapsia. Avioituessaan Norjan kruununprinssi Haakonin kanssa yksinhuoltajaäiti Mette-Marit Tjessem Høiby käytti pitkään laahusmaista huntua.

Etiketin mukaan tämä on poikkeuksellista eikä laisinkaan perinteiden mukaista. Ehkä kyseessä on kuitenkin hovin pyrkimys luoda tulevalle kuningattarelle puhtoisempaa kuvaa, tai ajat ovat tosiaan muuttuvat ja huntua pidetään enemmän muotiasusteena kuin koskemattomuuden symbolina.

Kuninkaalliset kaasot ja morsiuslapset

Tanskan kruununprinsessa Maryn ja Espanjan kruununprinsessa Letizian kaasot olivat pukeutuneet hyvin eri tavalla.

Aivan kuten muissakin häissä on myös kuninkaallisessa hääjuhlassa tärkeitä sivurooleja. Kaasojen suurin tehtävä on auttaa morsianta hunnun tai laahuksen kanssa. Heidänkin pukunsa suunnitellaan yleensä yhteensopiviksi sekä juhlan teemaan sopiviksi. Mutta mitä ihmettä ajatteli Espanjan prinsessa Letizia valitessaan paimentytön puvut morsiusneidoilleen?

Ihastuneita huokauksia saavat jokaisissa häissä aikaan morsiuslapset. Prinsessa Victorian mahdollista laahusta kantamassa nähdään kolme morsiuspoikaa ja seitsemän morsiustyttöä. Nähtäväksi jää miten nämä söpöläiset pukeutuvat.

Teksti: MTV3 Helmi / Hanna Koskinen

Kuvat: WireImage / AOP, GettyImage

Lue myös:

    Uusimmat