Grillimakkarat korkealaatuisia

Valmistajat ovat haistelleet kuluttajien ruokatoiveita ja tuoneet myyntiin entistä lihaisampia makkaroita. Helsingin kaupungin ympäristökeskus tutki lähes 50 erilaista grillimakkaraa. Selvityksen mukaan makkarat ovat korkealaatuisia.

Makkara-tutkimus aloitettiin jo kaupoissa: lämpötilat olivat korkeintaan 7 astetta niinkuin pitikin. Hyvän arvosanan saivat myös makkaroiden liha- ja proteiinipitoisuudet, jotka olivat lisääntyneet. Halvemmista ruhon osista peräisin olevaa lihaa oli käytetty aiempaa vähemmän. Myös hiilihydraatit näyttivät hyviltä. Sen sijaan rasvaa löytyi entiseen malliin. Lisäaineet pysyivät hyvin sallituissa määrissä, ja suolapitoisuudet olivat alentuneet. Makkaroissa oli kuitenkin suuria eroja ja laadukas makkara oli myös kalliimpaa.

Lihaisimmissa makkaroissa lihan osuus oli yli 90 prosenttia:

Bar-B-Que 93,9%
Helsinkiwursti 93,1

Alimmillaan lihaa oli vain 50 prosenttia:

Camping 52,9%
Taifuuni 54,5%

Proteiinin sidekudosta, joka on peräisin mm. ruhon nahasta ja jänteistä grillimakkaroissa oli 10-30 prosenttia:

Juustogrilli 9,6%
Tulikukko 10,2%
Kuoreton grillimakkara 33,1%
Grillimakkara 29,9%
Camping 29,9%

Kevyimmissä makkaroissa rasvaa oli alle 10 prosenttia:

Tulikukko 4,5%
Bar-B-Que 12,3%

Raskaimmissa makkaroissa rasvaa oli yli 30 prosenttia:

Schleesische Rostbratwurst 38,9 %
Thuringerin Grillibratwurst 31,6%

Tutkimuksessa ei selvitetty makkaroiden sisältämiä ympäristömyrkkyjä, esim. dioksiini- tai raskasmetallipitoisuuksia. Jopa kolmannes makkaran raaka-aineesta voi olla ulkomaista alkuperää. Esimerkiksi HK:lta kerrotaan, että naudan ja sianlihaa joudutaan ajoittain tuomaan pieniä määriä, pääosin Tanskasta ja Ruotsista.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat