Mainos

Greenpeace yritti ostaa ydinkärjen

Ympäristöjärjestö Greenpeace yritti kylmän sodan loppumetreillä hankkia neuvostovalmisteisen ydinkärjen, ilmoitti järjestö eilen.

Järjestön piti saada ydinkärki neuvostoupseerilta entisen Itä-Saksan puolella vuonna 1991. Upseerin palkkio olisi ollut 250 000 dollaria. Suunnitelma kuitenkin epäonnistui, kun pomminvälittäjän palveluspaikka muuttui, kertoi Greenpeacen edustaja.

-Kyseessä olisi ollut suurin ydinuutinen sitten Hiroshiman, totesi järjestön aseidenriisuntatutkimuksen yksikön entinen johtaja William Arkin, joka on myös työskennellyt Yhdysvaltain armeijan tiedustelu-upseerina.

Järjestön oli tarkoitus varmistaa pommin aitous, jonka jälkeen se olisi paljastettu viestimille. Greenpeace olisi teollaan halunnut osoittaa, että ydinaseiden valvontaa on tiukennettava, ja että aseidenriisuntaa tarvitaan edelleen.

Yhdysvalloissa ja Venäjällä on yhä 12 800 ydintaistelukärkeä. Intian ja Pakistanin liityttyä ydinasevaltioiden joukkoon, kyseessä on Greenpeacen mukaan ongelma, "jota poliitikot eivät hoida".

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.