Mainos

Graffitintekijällä on usein rikollinen tausta

Graffitintekijät aiheuttavat usein päänvaivaa esimerkiksi Helsingin poliisille. Tutkinnanjohtaja Toni Uusikiven mukaan tyypillinen graffitintekijä on usein syrjäytymisvaarassa, 20-ikävuoden hujakoilla oleva mies.

– Tekijä on usein poliisille entuudestaan tuttu, jolla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa. Taustalla on usein huumausainerikoksia ja muuta pientä rikollisuutta, Uusikivi kertoo.

Hänen mukaansa graffitintekijöitä saadaan kuitenkin harvoin kiinni, koska rikoksia tehdään paljon. Hänen johtamansa ryhmä pyrkii estämään erityisesti sarjarikollisten aikeita.

– Viime vuonna eräällä henkilöllä oli tutkinnassa peräti 165 eri tapausta, Uusikivi toteaa.

MTV3 Uutiset kertoi aikaisemmin tänään, että esimerkiksi Helsingin kaupunki pulittaa vuosittain noin 600 000 euroa graffitien siivouksista. Uusikivi myöntää, että erityisesti iskut metrovaunuja kohtaan ovat lisääntyneet.

– Jos koko metrovaunun sotkee, siitä voi tulla helposti yli kymmenentuhannen euron lasku. Ja silloin kyse on jo törkeästä vahingonteosta.

Poliisi tutkii graffititapauksia vahingontekoina ja törkeinä vahingontekoina. Rangaistukseksi voi saada sakkoa, ehdollista vankeutta ja joissakin tapauksissa jopa ehdotonta vankeutta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.