GORE-TEX-asusteiden koneellisessa kuivauksessa oltava tarkkana

Laadukkaiden ja hintavien Gore-Tex-asusteiden kuivaaminen pyykinkuivauskaapissa voi aiheuttaa vaatteisiin vaurioita. Ongelmia on ollut etenkin päiväkodeissa, joissa suuri määrä ulkoiluhaalareita pitää kuivata nopeasti ulkoilukertojen välillä. Onko vika kuivauskaapissa, sen käyttäjässä vai asustemateriaalissa?

Työtehoseurasta neuvotaan kuivaamaan Gore-Tex-asuste siihen kiinnitetyn hoito-ohjeen mukaan. Merkinnässä ei yleensä ole ohjeita kuivauskaapin soveltuvuudesta, sillä kaapille ei ole standardoitua symbolia. Rumpukuivauksen symboli on neliö, jonka sisällä on ympyrä. Ympyrän sisällä voi olla yksi tai kaksi täplää. Yksi täplä merkitsee varovaista rumpukuivausta, kaksi täplää normaalia rumpukuivausta. Vinoristi symbolin päällä kieltää rumpukuivauksen.

Gore-Tex-asusteen rumpukuivaus on usein kielletty, koska vaatteen saumat voivat aueta ja päällyskangas vaurioitua korkeassa lämpötilassa. Perusohje on, että useimmat vaatteet, jotka eivät kestä rumpukuivausta, voidaan kuivata kuivauskaapissa. Kaapin täyttämisessä on kuitenkin oltava tarkkana. Täyteen ahdetun kaapin ilmankierto on heikkoa, jolloin kuivauslämpötila kaapin yläosissa voi nousta maksimisäädöllä jopa yli +70-asteiseksi ja laitteen sisäkatto tulee polttavan kuumaksi.

Perusohjeita Gore-Tex-vaatteiden kuivaamiseen kuivauskaapissa:

- Älä kuivaa vaatetta kuumemmassa lämpötilassa kuin mikä on sen pesulämpötila. - Täytä kaappi niin, että ilma kiertää esteettömästi vaatteiden ympärillä. - Kuivauskaapissa lämpimintä on laitteen yläosassa, lähellä lämpövastuksia. - Tarkista, etteivät ylimmät vaatteet kosketa laitteen sisäkattoa edes ilmavirran niitä liikuttaessa.

Gore-Tex on helppohoitoinen materiaali

Gore-Tex-vaatteen voi yleensä pestä pesukoneessa. Sopiva pesulämpötila on 30-40 astetta. Huuhtelu- ja valkaisuaineita ei suositella, koska ulkokankaan vettä ja likaa hylkivä kyllästys voi kärsiä. Gore-Tex-käsittely ei kulu pesuissa, mutta ulkokankaan kyllästys häviää vähitellen. Joissakin ulkoiluvaatteissa ja motoristien ajohaalareissa neuvotaan kyllästys aktivoimaan uudelleen lämmön avulla joko kuivausrummussa, -kaapissa tai silittämällä miedolla lämmöllä.

Varmista hoito-ohjeista ennen aktivointia, että vaate kestää lämmön. Ulkokankaan kyllästykseen voi käyttää vaihtoehtoisesti kyllästysainetta, joka voi olla huuhteluveteen lisättävää ainetta tai ulkokankaalle suihkutettavaa sprayta. Silikonisumutetta ei suositella, koska se tukkii kankaan huokoset ja heikentää vaatteen hengittävyyttä. Pienet repeämät ja reiät voi korjata itseliimautuvilla paikoilla.

Mitä on Gore-Tex?

Gore-Tex-tuotenimeä käytetään tekstiilistä, jonka päällys-, tuki- tai vuorikankaaseen on laminoitu ohut, huokoinen polyamidikalvo (PTFE). Kangas valitaan käyttötarkoituksen mukaan ja laminointi tekee siitä tuulen- ja vedenpitävän. Laminointi on tavallisesti joko kaksi- tai kolmikerroksinen. Laminointi itsessään ei kulu ja kestää mm. toistuvia pesuja ja auringonpaistetta. Laminoitu kangas on hengittävä, koska se päästää kosteuden haihtumaan iholta. Gore-Texiä käytetään ulkoilu-, urheilu- ja vaellusvaatteissa, käsineissä, kengissä, ajohaalareissa ja myös avaruusteknologiassa ja lääketieteessä.

Gore-Texiin verrattavia eri valmistajien tuotenimiä:

Aquamax, Cordura, DrymaxX, HellyTech, Sympatex, Hipora, Finlayson action liner, Vapas, Rovertex, ReimaTech, Inkaland jne.

Lisää tietoa: Gore-Tex-haalari kuivauskaappiin? Teho 3/2003 , Standardi SFS-ISO 3758 ja tavaraselostekaava TSL 23-901.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja