Mainos

Genovassa uusia yhteenottoja

Väkivaltaisia yhteenottoja mielenosoittajien ja poliisin välillä puhkesi Genovan G8-huippukokouksen liepeillä jälleen iltapäivällä.

Genovassa Joukko kovan linjan aktivisteja otti yhteen poliisin kanssa samaan aikaan kun valtaosa suurmielenosoituksen osanottajista jatkoi rauhallisesti marssia. Suurmielenosoituksen järjestelystä vastannut kansalaisjärjestöjen yhteistyöelin vetosi ennakkoon marssijoihin väkivaltaisuuksien välttämiseksi. Marssille osallistuu järjestäjien mukaan ainakin 100 000 ja jopa 200 0000 henkeä.

Poliisi turvautui kyynelkaasuun sen jälkeen, kun satoja aktivisteja erkaantui pääjoukosta ja ryhtyi kivittämään ja heittelemään polttopulloilla virkavaltaa, rikkomaan ikkunoita ja sytyttämään tulipaloja. Tilanne kärjistyi, kun poliisi muutti marssin reittiä ja ohjasi sen loitommas G8-maiden johtajien kokouspaikasta. Aiemmin lauantaina poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen kaupunginvankilan ympäristössä.

Kokous jatkui

G8-johtajat tuomitsivat yhteisesti "anarkiaksi ryöpsähtäneen väkivallan" sen jälkeen, kun yksi mielenosoittaja oli saanut surmansa ja parisataa oli loukkaantunut perjantain yhteenotoissa. He korostivat myös kunnioittavansa kansalaisten oikeutta rauhalliseen mielipiteenilmaisuun. Kahdeksikko ilmoitti myös jatkavansa huippukokousta suunnitelmien mukaan.

Mielenosoituksia järjestänyt Genovan sosiaalifoorumi vaati puolestaan kokouksen keskeyttämistä. Kokouksessa asialistalla oli lauantaina köyhyys ja ympäristökysymykset, joita monet mielenosoittajaryhmät pitävät kaikkein keskeisimpinä asioina. Päivän aikana pohditaan myös Lähi-idän tilannetta. Teollisuusmaiden johtajat ovat kehottaneet aiemmin israelilaisia ja palestiinalaisia hyväksymään sen, että alueelle lähetetään kansainvälisiä tarkkailijoita.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.