Mainos

Gallup: Ilmastonmuutos ja energia huolettavat kansalaisia

Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston ja MTV3:n TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan kansalaisten keskeisimmät huolenaiheet ovat ilmastonmuutos ja ympäristöongelmat, työttömyys sekä energian hinta ja saatavuus.

Erityisesti ilmasto- ja energiakysymyksissä EU:n katsotaan voivan vaikuttaa myönteisesti. Suomalaiset eivät koe, että EU tarjoaa ratkaisuja arkipäivän ongelmiin, kuten työttömyyteen ja alueellisiin eroihin.

Kansalaisten silmissä EU vaikuttaa positiivisesti nimenomaan yleiseen vakauteen liittyvissä asioissa, koetaanpa se huolestuttavaksi tai ei. Sellaisia ovat ilmasto- ja energiakysymysten lisäksi taloudellinen vakaus ja kasvu, sotilaalliset uhat ja maanpuolustus, yritysten kilpailukyky ja kansalaisten perusoikeudet.

Tämän vuoden puolella tehdyssä kyselyssä suurin huolenaihe ei yllättäen ole työttömyys, vaikka uutisia lomautuksista ja irtisanomisista tippuu päivittäin.

TNS-gallupin toimialajohtaja Juhani Pehkosen mukaan ilmastonmuutos on suuri huolenaihe, koska se koskettaa jokaista suomalaista.

- Syy siihen, että työttömyys ei mene selvästi ohi ilmastonmuutoksesta johtuu siitä, että ilmastonmuutos koskettaa kaikkia ihmisiä. Jos ajatellaan työttömyyttä, niin moni ajattelee, että se ei välttämättä kosketa häntä itseään.

Kansalaiset tuntuvat mieltävän hyvin EU:n toimivallan, vaikka sitä ei suoraan kysyttykään.

EU:n vaikuttamisvajetta - asioita jotka huolettavat, mutta joihin EU ei tarjoa ratkaisuja - koetaan arkipäivän ongelmissa. Näitä ovat työttömyys, rikollisuus, alueelliset erot ja sosiaalipalvelut.

TNS Gallup haastatteli tuhatta yli 15-vuotiasta henkilöä tämän kuun kahden ensimmäisen viikon aikana.

Käsitykset EU:n tulevaisuudesta:

1. (pdf)

2. (pdf)

3. (pdf)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.