Mainos

Fysiikan ja kemian nobelit kolmikoille

Tämänvuotiset fysiikan ja kemian Nobel-palkinnot on myönnetty kahdelle kolmikolle. Fysiikan Nobelin saavat Zhores Alferov, Herbert Kroemer ja Jack Kilby. Kemian tämän vuoden Nobel-palkinnon jakavat Alan Heeger, Alan MacDiarid ja Hideki Shirakawa.

Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia totesi perusteluissaan fysiikan Nobelin saaneiden luoneen keksinnöillään "vankan pohjan nykyaikaiselle tietotekniikalle". Venäläinen Alferov, saksalaissyntyinen ja Yhdysvalloissa työskentelevä Kroemer sekä yhdysvaltalainen Kilby ovat keksinnöillään raivanneet tietä cd-soittimille, matkapuhelimille ja tietokoneille.

Alferov ja Kroemer ovat keksineet ja kehittäneet nopeita puolijohteisiin perustuvia mikroelektronisia rakenneosia, joita käytetään mm. satelliiteissa ja matkapuhelinverkkojen tukiasemissa. Kaksikon työhön perustuvia laserdiodeja on puolestaan mm. cd-levysoittimissa ja kauppojen viivakoodilukijoissa. Kilby puolestaan on kehittänyt integroidun piirin eli ns. mikrosirun, johon kaikkien nykyisten tietokoneiden toiminta perustuu. Kilbyä pidetään myös yhtenä taskulaskimen keksijöistä. Alferov työskentelee pietarilaisessa A.F Ioffe -instituutissa, Kroemer Kalifornian yliopistossa ja Kilby Texas Instruments -yhtiössä Dallasissa.

Kemian tämän vuoden Nobel-palkinnon jakaneet amerikkalaiset Heeger ja MacDiarid sekä japanilainen Shirakawa palkittiin sähköä johtavien polymeerimuovien keksimisestä ja kehittämisestä.

Palkinnot myönsi tänään Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia. Palkinto luovutetaan saajilleen Tukholmassa 10. joulukuuta pidettävässä juhlassa. (STT-TT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.