FT: Kiinan puolustusministeri on vapautettu tehtävistään, uskoo USA – suurlähettiläs kritisoi Xi Jingpingin "mysteeriromaania"

Asiantuntijat: Kiinan pyrkimyksenä on uudistaa kansainvälinen järjestelmä omien intressien mukaisesti 1:55
Asiantuntijat: Kiinan pyrkimyksenä on uudistaa kansainvälinen järjestelmä omien intressien mukaisesti

Raportit ovat viimeisin merkki mahdollisesta myllerryksestä Kiinan hallinnossa. Heinäkuussa syrjäytettiin muun muassa maan ulkoministeri.

Yhdysvallat uskoo, että Kiinan puolustusministeri Li Shangfu on Kiinassa hallinnon tutkinnan kohteena ja vapautettu tehtävistään. Asiasta kertoo yhdysvaltalaislehti Financial Times yhdysvaltalaisiin virkamieslähteisiin pohjaten.

Hieman artikkelin julkaisemisen jälkeen Yhdysvaltain Japanin-suurlähettiläs Rahm Emanuel kirjoitti sosiaalisessa mediassa, että puolustusministeri Litä ei ole nähty eikä hänestä ole kuultu kolmeen viikkoon. Emanuel arvioi, että ministeri on saatettu asettaa kotiarestiin.

Raportit ovat viimeisin merkki mahdollisesta myllerryksestä Kiinan hallinnossa. Heinäkuussa Kiinan ulkoministeri Qin Gang katosi ilman selityksiä, ja hänet syrjäytettiin tehtävästään.

Kiina vaihtoi heinäkuussa myös ydinarsenaaliaan valvovien niin kutsuttujen rakettijoukkojensa johdon. Ryhmän entistä komentajaa Li Yuchaota ei ollut nähty julkisuudessa viikkoihin ennen henkilöstönvaihdosta, eikä valtiollinen Xinhua-uutistoimisto antanut selitystä hänen erolleen.

Li matkusti elokuussa Venäjälle

Financial Times kirjoittaa, että kolmen yhdysvaltalaisvirkamiehen sekä kahden tiedustelutiedoista perillä olevan henkilön mukaan Yhdysvallat on päätellyt, että puolustusministeri Li Shangfu on vapautettu tehtävästään.

Ei ollut selvää, mikä sai presidentti Joe Bidenin hallinnon tulemaan siihen johtopäätökseen, että Li olisi tutkinnan alaisena. Valkoinen talo ei ole kommentoinut asiaa julkisesti.

Li matkusti elokuussa Venäjälle osallistuakseen turvallisuuskonferenssiin Moskovan lähellä. Kaksi päivää myöhemmin Valko-Venäjä julkaisi valokuvia Lin tapaamisesta Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukashenkan kanssa.

Li on kieltäytynyt järjestämästä tapaamisia yhdysvaltalaisten kollegoidensa kanssa, kunnes Yhdysvallat peruu pakotteet, joita se on asettanut kiinalaisministeriä vastaan. Pakotteet asetti Donald Trump ollessaan presidenttinä vuonna 2018.

Näin Kiina harjoittaa pakolaisvakoilua Suomessa 2:18
 Näin Kiina harjoittaa pakolaisvakoilua Suomessa.

Xin hallinto muistuttaa mysteeriromaania

Yhdysvaltain Japanin-suurlähettiläs Rahm Emanuel oli omalta osaltaan ruokkinut spekulaatioita Lin katoamiseen liittyen jo syyskuun 7. päivänä ja uudemman kerran viikkoa tämän jälkeen. Emanuel on ollut avoimen kriittinen Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä kohtaan.

– Presidentti Xin hallituskokoonpano muistuttaa nyt Agatha Christien romaania Eikä yksikään pelastunut. Ensin ulkoministeri Qin Gang katoaa, sitten rakettijoukkojen komentajat katoavat, ja nyt puolustusministeri Li Shangfua ei ole nähty julkisuudessa kahteen viikkoon, Emanuel kirjoitti viime viikolla viestipalvelu X:ssä eli entisessä Twitterissä.

Torstaina Emanuel puolestaan tiedusteli, ovatko kiinalaisviranomaiset mahdollisesti rajoittaneet Lin kulkua. Diplomaatin mukaan Li Shangfu ei ollut aiemmin päätynyt suunnitellulle Vietnamin-visiitilleen.

– Nyt: Hän on poissa suunnitellusta tapaamisestaan Singaporen laivaston päällikön kanssa, koska hänet asetettiin kotiarestiin? -- Siellä saattaa alkaa olla tungosta, Emanuel kirjoitti.

Kiinan ja Yhdysvaltain suhteissa on tapahtunut edistystä, sanoo presidentti Xi 1:46
Kiinan ja Yhdysvaltain suhteissa on tapahtunut edistystä, sanoo presidentti Xi.

Lue myös:

    Uusimmat