Mainos

Franzén: En haluaisikaan olla SpiderMan

Näyttelijä Peter Franzén odottaa jännityksellä Sofi Oksasen Puhdistus-näytelmän ensi-iltaa New Yorkissa torstai-iltana, siis perjantai aamuyöllä Suomen aikaa.

- Tämä taiteeseen keskittyvä teatteri rosoisessa Greenwich Villagessa on juuri se oikea, sanoo kadun roskakasojen keskellä Peter Franzén.

Hänelle itselleen tämä on vuosien elokuva-ja televisionäyttelemisen jälkeen paluu juurilleen, elävän yleisön eteen tekemään sisällöllistä näytelmää.

Franzén kertoo haluavansa paljon mielummin olla mukana näytelmässä jolla on sanottavaa, jossa on muutakin kuin huikea tekninen elämys.

- En haluaisikaan olla SpiderMan, kuittaa Franzén huippusuositun Broadway musikaalin, jonka bujetti on tiettävästi 58 miljoonaa dollaria. Puhdistuksen budjetti LaMaMassa on vain 50 000 taalaa.

Lasikatto rikotaan

Suomen näyttämötaiteen viennille hetki on myös historiallinen: viiden vuoden vientikampanjan jälkeen ensimmäinen näytelmä saadaan amerikkalaiseen valtateatteriin. Kampanjaa on vetänyt intomielisesti tamperelainen ohjaaja Mikko Viherjuuri. Hänen luomiensa henkilökohtaisten luottamussuhteiden ansiosta amerikkalaisteattereiden kollegat ovat vaivautunet lukemaan suomalaisia käsikirjoituksia. Tasokkaalle teatterille tarjotaan joka kuukausi jopa tuhatta uutta tekstiä, kertoo Viherjuuri.

Opetus-ja kulttuuriministeriön, ulkoministeriön ja yksityisten säätiöiden avustuksella on järjestetty lukudraamoja, joihin teatteriammattilaiset kokoontuvat kuuntelemaan uusia tekstejä. Berliinin lukutilaisuudessa LaMaMan taiteellinen johtaja Zishan Ugurlu kiinnostui Puhdistuksesta.

Teatteri LaMaMa tunnetaan Yhdysvalloissa juuri eurooppalaisien uusien tekstien maahantuojana, esityksiin odotetaan teatterialan vaikuttajia ja ainakin Viherjuuren unelmissa suomalaisen näyttömötyaiteen maailmanvalloitus on alkanut.

New Yorkissaa järjestetään lauantaina lukudraama, jossa esitetään Arto Salmisen Varasto, Mika Myllyahon Paniikki ja Sirkku Peltolan Yksiöön ja äitee ota.

Kaikki on käännetty englanniksi ja yksi esittäjistä on Peter Franzen.

"Ei tällä rikastuta"

Näyttämötaiteen vientiin on sijoitettu yhteiskunnan varoja MTV:n laskujen mukaan noin miljoona euroa viiden vuoden aikana. Sen lasketaan tulevan takaisin hitaasti paitsi Suomen yleisen edun ajamisena myös teatteriammattilaisten kehittymisenä ja sitä kautta koko teatterin tason paranemisena.

Puhdasta rahaakin tuloutetaan jossakin vaikeessa. Käsikirjoittaja saa yleensä verotetuista lipputuloista 12 prosenttia. Menestysmusikaaleissa tulot voivat olla suuria, taidenäytelmissä vaatimattomia.

Sofi Oksanen kertoo MTV:lle ettei hän saa LaMaMan esityksestä mitään korvausta. Silti Oksanen on tyytyväinen ja yllättynyt näytelmänsä maailman menetykseen.

Puhdistus on tulossa Yhdysvalloissa New Yorkin jälkeen washingtonilaiseen teatteriin, muita sopimuksia on tehty Saksaan, Ranskaan, Portugaliin, Turkkiin ja kaikkiin Pohjoismaihin. Ruotsissahan Puhdistus menee jo Tukholman kaupunginteatterissa ja Uppsalassa sekä Virossa Tarton Vanemuine-teatterissa. Suomessa sitä on esitetty ensimmäisenä 2007 Kansallisteatterissa, sen jälkeen Tampereella, Joensuussa, Seinäjoella, Porissa sekä Vaasassa ja Turussa ruotsiksi.

Kirjan myynti ja teatterimenestys tukevat tietysti toisiaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.