Mainos

Finnkinon Lähteinen: ”Edessä kaikkien aikojen kesä”

Suomalaiset löytävät nykyään tiensä elokuviin myös kesällä. Yhdysvalloissa kesään sijoittuu varsinainen hittielokuvien buumi. Hollywoodin annista saadaan nauttia myös Suomessa. Finnkinon ohjelmistopäällikkö odottaa alkavalta kesältä ennätyksellistä tulosta.

Kesä ei ole enää entisenlainen seisokki elokuvateattereissa. Sen sijaan siitä on tullut Yhdysvaltain vanavedessä varsin suosittu elokuvissa käymisen sesonki. Finnkinon ohjelmistopäällikkö Toni Lähteinen odottaa tästä kesästä jopa kaikkien aikojen kesää. Ainakin heinäkuulta hän toivoo paljon.

– Toukokuu oli jo kaikkien aikojen toukokuu, ja kesä- ja elokuukin ovat varmasti vahvoja. Koko kesään on pakattu isoja maailmanensi-iltoja ja odotuksia.

Kesällä käydään Lähteisen mukaan katsomassa sitä, mitä on tarjolla, ei vain esimerkiksi viihdettä.

– Puhutaan paljon, että kevyemmät filmit menevät helpommin kesällä, mutta kokemus osoittaa, että ihmiset tulevat katsomaan erilaisiakin elokuvia mielellään, jos niitä on näytillä. Hollywoodin suurtuotannot on sijoitettu kesälle, kun ihmisillä on aikaa käydä elokuvissa, ja niitä käydään tietysti meilläkin paljon katsomassa.

Sää ei vaikuta kävijämääriin kuvitellulla tavalla.

– Meillä on takavuosilta esimerkkiä, että jokin iso elokuva aloittaa aurinkoisena viikonloppuna ja saa huonot katsojaluvut, mutta seuraavan viikonloppuna se ottaa yleensä kiinni.

Suomalaiset pitävät kotimaisesta

Elokuvateattereissa on taottu keväällä kävijäennätyksiä. Toni Läheinen uskoo, että elokuvissa käynti lisääntyy taloudellisesti niukkoina aikoina.

– 1930-luvun lama sattui Amerikassa samaan aikaan studioiden suurimman kultakauden kanssa. 90-luvun lama ei näkynyt juurikaan elokuvateattereiden kävijämäärissä. Uskomme, että tämäkään taantuma ei pure elokuvateattereihin. Elokuvissa käynti on suhteellisen halpaa huvia ja tarjoaa kansalle ikään kuin eskapismia vaikeina aikoina.

Alkuvuoden katsotuin elokuva on Aleksi MäkelänRööperi. Toni Lähteinen muistuttaa, että kotimaiset elokuvat ovat olleet kymmenen viime vuotta merkittäviä kassatulojen lähteitä. Kotimaisten elokuvien katsojaosuus on tällä hetkellä yli 20 prosenttia. Prosentit ovat Lähteisen mukaan yleiseurooppalaisesti hyviä.

Kesän ohjelmistossa kotimaiset elokuvat loistavat poissaolollaan. Se on koko Suomen teattereita ajatellen Lähteisen mielestä iso harmi.

– Finnkino operoi suurimmilla paikkakunnilla, ja meille löytyy ulkomaisten hittien ansioista paljon katsojia. Pienyrittäjille kotimainen elokuva muodostaa suuren osan lipputuloista, ja heillä on siinä kohtaa vaikeampaa.

Potter on kesän odotetuin

Yksi kesän odotetuimmista elokuvista on David YatesinHarry Potter ja puoliverinen prinssi. Sitä odottaa innokkaasti myös Toni Lähteinen.

– Sen ensi-illan piti olla alun perin viime marraskuussa, ja siitä nähtiin silloin jo ensimmäisiä pätkiä, jotka näyttivät hyviltä ja mielenkiintoisilta. Kun ensi-ilta siirtyi puoli vuotta myöhemmäksi, sitä on ehtinyt jo odotella innolla. Myös Terminaattorin jatko pitää nähdä.

Muita kesän hittejä ovat Läheisen mukaan Dan MazerinBrüno, Michael BaynTransformers – Kaatuneiden kosto ja Carlos SaldanhanIce Age 3 – Dinosaurusten aika. Ice Age 3 tulee Suomen elokuvateattereihin kaikkien aikojen suurimmalla esityskopiomäärällä, 88 kopiolla,

– Ice Agen pari ensimmäistä osaa naurattivat minua kovasti. Odotan siis myös kolmosta, jossa tutut hahmot leikkailevat jääkauden jälkimainingeissa. Brüno on Sacha Baron CoeninBorat-elokuvasta tutun koomikon toisen hahmon elokuva. Se on omasta mielestäni nerokasta ja monitasoista komiikkaa. Jo kesäkuussa aloittaa Transformers kakkonen, jolta toivotaan tietysti paljon.

Yksi kesän kohutuimmista ensi-illoista on Lars von TrierinAntichrist. Se sai paljon huomiota Cannesin filmijuhlilla. Festivaalimenestys vaikuttaa lähes suoraan filmin katsojalukuihin.

– On paljon ihmisiä, jotka haluavat nähdä filmin, oli se saanut sitten positiivista tai negatiivista kohua. Tässä tapauksessa elokuva on saanut niitä molempia, eli jakaa mielipiteitä. Pahintahan on, jos elokuva jättää kylmäksi eikä kiinnosta ollenkaan. Etenkin Oscar-menestys tuo kovasti katsojia. Festivaalimenestyksiä käy katsomassa spesiaaliyleisö, valveutuneempi väki, joka seuraa elokuvamaailmaa tarkemmin.

Varmojen kassamagneettien varaan rakennetaan elokuvateattereissa paljon.

– Mietimme maahantuojien kanssa tarkkaan, minä päivänä mikäkin elokuva aloittaa. Pyrimme siihen, että ei olisi kahta isoa tai saman kohderyhmän filmiä lähdössä samaan aikaan. Tarkoitus on saada isoja elokuvia varten rakennetut isot salit täyteen monta kertaa päivässä.

Keskiviikkoensi-illat ovat tulleet jäädäkseen

Ensi-illat ovat olleet Suomessa perinteisesti perjantaina, mutta yhä useampi iso filmi aloittaa jo keskiviikkona. Se johtuu maailman ensi-iltatilanteesta.

– Esimerkiksi Ranskassa ensi-illat ovat aina keskiviikkoisin. Olemme miettineet, olisiko Suomessakin hyvä siirtää päivä keskiviikoksi. Silloin he, jotka haluavat elokuviin nopeimmin, voisivat tulla jo keskiviikkona, ja perjantaina mahtuisivat paremmin he, jotka tulevat muutenkin. Kokemukset kokeilusta ovat olleet oikein hyviä.

Elokuvateatterit ovat nykyään auki lähes joka päivä. Jopa juhannuksena riittää väkeä teattereihin.

– Juhannuksen perjantai ja lauantai ovat olleet perinteisesti hiljaisia päiviä, ja teatterit on pidetty kiinni. Viime kesänä pidimme Helsingissä yhden teatterin auki, ja salit olivat melkein täynnä. Tästä innostuneina jatkamme kokeilua tänä vuonna. Perjantaina ollaan tosin kiinni, ja lauantaina muut teatterit Suomessa ovat suljettuina.

Katso kesän hittielokuvien trailerit MTV3:n sivuilta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.