Finnkampen Jalosen ensimmäinen testi

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen uuden päävalmentaja Jukka Jalosen tulikaste penkin takana koittaa tulevana viikonloppuna, kun Leijonat iskevät yhteen Ruotsin kanssa lauantaina ja sunnuntaina.

Maajoukkue kokoontuu vasta perjantaina, koska SM-liigan alkuun on vain viikko.

Nimetystä joukkueesta löytyy niukasti kokemusta. Esimerkiksi viime kevään MM-joukkueesta mukana ovat vain Mikko Jokela ja Hannes Hyvönen.

Vaikka ensikertalaisia onkin iso liuta, Jalonen haluaa heti ensimmäisestä ottelusta lähtien viedä maajoukkueen peliä eteenpäin.

- Haemme pelirohkeutta ja uskallusta pitää kiekkoa, pelinopeutta pitää myös saada lisää. Maalinteon tehokkuuteen panostetaan niin ajatuksen tasolla kuin harjoituksissakin, Jalonen listaa päätavoitteitaan Leijonien pelin suhteen.

Ruotsi asettaa vastaan rutinoituneemman ryhmän, mutta Jalonen haluaa luoda syyskuun maaotteluissa katseen tulevaisuuteen.

- Meillä on enemmän tulevaisuutta, heillä nykyisyyttä, päävalmentaja tiivistää.

MM-kisojen runko Euroopasta

Suurimmat yllätysnimet Jalosen ensimmäisessä maajoukkueryhmässä ovat Ässistä HPK:hon siirtynyt Joonas Kemppainen ja Kanadan junioriliiga WHL:stä Bluesin miehistöön liittynyt Juuso Puustinen.

- Molemmat ovat isokokoisia ja ehkä viime kauden 20-vuotiaiden maajoukkueen kaksi parasta hyökkääjää. Todella hyviä ja potentiaalisia kansainvälisen luokan pelaajia. Jos kaikki menee hyvin ja pojat kehittyvät, niin NHL-ura voi olla edessä, Jalonen arvioi.

Viime kevään MM-kisoissa Kanadassa Suomella oli koossa väkevä ryhmä, jossa oli peräti 15 Pohjois-Amerikassa pelaavaa pelaajaa. Ensi toukokuussa Sveitsissä Jalonen uskoo tilanteen olevan toinen.

- Jos kymmenen on, niin se on aika kova juttu. Voi olla jopa vähemmänkin. On vaikea kuvitella, että niin isoa määrää sieltä saataisiin kuin viime kisoissa. Jos enemmistö oli viimeksi NHL:stä, niin luulen, että suhde voi kellahtaa nyt toisin päin, hän pohtii.

Vancouver mielessä

Jalonen toimi viime kaudella Doug Sheddenin kakkosmiehenä, mutta oli jo tuolloin päätoimisesti Jääkiekkoliiton hommissa. Hän on kahtena kesänä vetänyt harjoituksia valtaosalle NHL-pelaajia ja luonut näin pohjaa erityisesti helmikuussa 2010 Vancouverissa käytäviä olympialaisia varten.

- Se on ollut erittäin tärkeää ja todella iso juttu minulle. Opin tuntemaan monta sellaista pelaajaa, jota en ole aikaisemmin kovin hyvin tuntenut, Jalonen kertoo.

- Keskusteleminen heidän kanssaan, suhteiden luominen ja luottamuksen ansaitseminen on tärkeää, koska aika moni heistä tulee minun valmennettavaksi ensimmäistä kertaa Vancouverissa.

Myös Turussa Jalonen on vieraillut ja käynyt keskusteluja sikäläisten NHL-pelaajien kanssa. Tiistaina hän lentää Ouluun jatkamaan kierrosta.

- Kumpikin osapuoli saa näin kuvan siitä missä mennään. Tämä on ainoa keino, koska minulta ei löydy kuuden vuoden taustaa näistä hommista ja tunnen vain osan pelaajista entuudestaan. Suhteita pitää pyrkiä luomaan järkevällä tavalla, Jalonen selvittää.

Finnkampen Netti-tv:ssä ja MTV3 MAX:lla:

6.9.2008 MAX+NETTITV Jääkiekkoa: Finnkampen: Ruotsi - Suomi 16:15 - 19:00
7.9.2008 MAX+NETTITV Jääkiekkoa: Finnkampen: Suomi - Ruotsi, naiset 17:10 - 19:00
7.9.2008 MTV3+NETTITVJääkiekkoa: Finnkampen: Suomi - Ruotsi 19:30 - 22:00
8.9.2008 MAX Jääkiekkoa: Finnkampen: Ruotsi - Suomi (2. es) 16:45 - 19:00
8.9.2008 MAX Jääkiekkoa: Finnkampen: Suomi - Ruotsi 19:00 - 21:45

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat