Mainos

Finlandia-taloa laajennetaan - Alvar Aallon perintöä varotaan

Tähän asti Finlandia-talossa jokainen yksityiskohta on ollut itsensä Alvar Aallon suunnittelema ja kaikki muutokset on estetty suojelupäätöksillä. Pian on toisin. Taloa laajennetaan 2200 neliömetrillä, laajennuksen suunnittelee arkkitehti Jyrki Iso-Aho.

Uudisrakennuksesta tulee suunnitelmien mukaan niin huomaamaton, että sitä tuskin erottaa: käytännössä se merkitsee lasiseinän rakentamista parkkikatokselle talon itäpuolelle. Pimeää ja synkkää katosta on tähän asti käytetty sisääntulon katoksena ja henkilökunnan paikoitustiloina, nyt siitä tulee lämmintä sisätilaa.

- Rakennus paranee tavallisen käyttäjän kannalta, sanoo Alvar Aalto -säätiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Mansikka ja antaa laajennukselle täyden tukensa.

Katoksen vanhat pilarit ja seinärakenteet säilyvät, julkisivusta tulee rungoton lasiseinä, jossa uutuutena huomaa vain ovet, kertoo Iso-Aho.

Lisärakennus jatkuu pihalle Finlandia-puistona vesialtaineen ja viheralueineen. Kaikki autoliikenne ohjataan maan alle rakennettavaan jättimäiseen pysäköintiluolastoon.

Finlandia-talon, suojellun kansallisikonin laajennuksen syynä on tilantarve. Finlandia-talon toimitusjohtaja Auni Palo kertoo, että vuoden kuluttua valmistuvia uusia tiloja on jo myyty hyvin. Lisätilaa tarvitaan vaikka sitä vapautuu paljon, kun Musiikkitalo valmistuu ja Helsingin Kaupunginorkesteri muuttaa sinne.

- Finlandia-talon toiminnan painopiste siirtyy yrityselämän palveluksen, tapahtumiin ja kongresseihin, sanoo Palo.

Laajennuksesta tulee yksi suuri halli, jota voidaan jakaa siirtoseinillä neljäksi erilliseksi tilaksi. Yhteensä halliin mahtuu 1700:n ihmisen cocktail-tilaisuus tai tuhannen vieraan istuva illallinen. - Juuri sellaisille on kysyntää, kertoo Palo.

Lisärakennuksen kustannusarvio on 10,8 miljoonaa euroa. Sen omistaa kaupunki ja Finlandia-talo vuokraa sitä.

- Alvar Aallon perimään koskeminen pelottaa, myöntää pääsuunnittelija Iso-Aho.

Hänen tehtävänsä on tasapainoilla niin, että Aallon luoma alkuperäinen arkkitehtuuri on edelleen olemassa niin pitkälle kuin mahdollista mutta uusi toiminta saa elää omaa elämänsä.

Iso-Aho luonnehtii hallia robustiksi. Asfalttilattiaa ei sentään jätetä mutta muuten tilan luonnetta yritetään säilyttää mahdollisimman pitkälle. Ilmastointi- ja muu tekniikka joudutaan rakentamaan katolle laatikoihin - ne erottuvat julkisivusta ainakin herkimpien silmiin.

Rakentaminen on alkanut pysäköintitilojen louhinnalla. Finlandia-talo toimii normaalisti koko rakennustyön ajan - louhinnan äänekkäin vaihe yritetään järjestää siten, ettei se häiritse ainakaan konsertteja.

Katso Merja Sundströmin juttu

Mainos

Lisää aiheesta

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.