Mainos

Festivaaliguru kaipaa uusia suomalaistähtiä

Juhannuksen ykkösfestivaalina vuosia paistatellut RMJ yrittää nyt nousta raunioista kuiville. Viime vuonna kovan älämölön saattelemana Raumalta Poriin siirretty rockjuhla romahti totaalisesti. Yleisö ei löytänyt tietä Poriin - ja nyt homma onkin palautunut Rauman vanhan festivaalin johtajan, Riku Räsäsen käsiin.

- Harmittaa että viime vuoden juhla päästettiin floppaamaan, koska tämä paikkahan on aivan täysi kymppi, pohtii Räsänen tummien pilvien alla Porissa festivaalin käynnistyessä.

Ei enää tekobiitsejä

Paikka on tietysti sama areena, johon siisti keskiluokka tulee valkoviinipicnik-koreineen Porin Jazziin. Alue sopii vallan hyvin myös rockjuhlaan, mutta viime vuonna tehtiin liuta virheitä.

- Liian isoksi levitetty juhla-alue, vääränlainen ohjelmisto, tekopalmuja ja kärrättyä hiekkaa, luettelee Räsänen.

- Tunnelmaa väännettiin väkisin. Rauman merenrantaa kutsuttiin Suomen Ibizaksi. Ei tänne Poriin joen rantaan pidä mitään biitsejä ja tekopalmuja kuskata.

Viime vuoden festivaalin järjestivät ensi kertaa Porissa ravintoloitsija Sedu Koskinen ja promoottori Kalle Keskinen, jotka ovat nyt kiltisti luopuneet juhlasta runsaan 100 000 euron tappioilla.

Viime vuoden floppiin vaikutti tietysti myös itse siirto - Rauman meren juhannus Porissa! Pirteä nuoripari kertoo hulinassa, että juuri tästä syystä viime kesä jäi väliin.

- Me ollaan tuosta puolivälistä Eurajoelta. Protestiksi jätettiin viime kesänä tulematta, kun veivät festarin pois Raumalta, myöntävät Saana Tyykilä ja Antti Hakala. Nyt ollaan ensi kertaa tällä areenalla.

Molempien sydän on jo heltynyt. Hyvät palvelut saavat kehuja. Siistit vessat eikä liian rasittavia jonoja millään luukulla.

- Onhan tämä ihan mukava paikka, mutta vähän kliininen Rauman alueeseen verraten, Antti Hakala kuittaa.

Festivaali kuin aikuisten puuhamaa

Riku Räsänen myöntää, että festivaaliohjelmisto on murroksessa. Yleisö tulee nykyään yhä enemmän "vain" bailaamaan, esiintyjät eivät ole ratkaiseva päätös lipun ostamisella. Samalla suomalainen tähtikaarti alkaa olla pian loppuun kulutettua. RMJ:ssa veivaavat muiden muassa ne tutuimmat: Apulanta, Kotiteollisuus, Eppu Normaali ja Popeda. Kaksi viimeistä olivat kesäfestarien isoja tähtiä jo 1980-luvun alussa.

- Festivaalin pitää olla karnevaali, discoa ja muuta oheisviihdykettä - leipää ja sirkushuveja. Juhannusjuhlassa pitää olla kokonaisuutena iloinen fiilis, eivät nämä ole mitään konsertteja, pohtii Räsänen.

- Mutta kyllä uusia tähtiä kaivattaisiin kovasti. Samat isot bändit ja nimet kiertävät vuodesta toiseen. Idols-voittajistakaan ei ole kehittynyt isoja nimiä, harmittelee festivaalipomo.

Tulevaisuus auki

RMJ:n yleisötavoite on nyt liki puolet pienempi kuin "hulluna" viime kesänä - jos 50 000 menisi rikki neljässä päivässä Räsänen olisi miltei tyytyväinen. Jatkoa hän ei silti suoraan lupaa.

- Katsotaan sitten juhannuksen jälkeen, mitä tapahtuu ensi kesänä.

Katso Kari Pyrhösen juttu (Kymmenen uutiset 19.06.2009)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.