Faktoja sipulista – näin monta kiloa suomalaiset ahmivat vuodessa

Monet reseptit alkavat sanoilla "kuullota sipulit öljyssä", mutta turvaudutko aina siihen yleisimpään sipuliin? Katso gourmet-kokkien suosikkisipuli ja lue mielenkiintoista sipulitietoutta.

Ilman sipulia ei pärjää kotikokki eikä liioin huippuravintolan pääkokkikaan, ja suomalaiset syövät sipulia yli viisi kiloa vuoden aikana. Osa ihmisistä syö sipulia sen loistavien terveysvaikutusten ansiosta, mutta se myös antaa vastustamatonta makua suolaiseen ruokaan kuin ruokaan. Moni kuitenkin nappaa kaupan vihannesosastolta mukaansa aina tutun ja turvallisen keltasipulipussukan, mutta Kotimaiset Kasvikset ry:n mukaan paras tapa käyttää sipulia ruoanlaitossa on vaihdella ja yhdistellä erilaisia lajikkeita.

Maailmassa on yhteensä noin 20 erilaista sipulilajiketta, joista Suomessa viljellään noin kymmentä. Tutustu yleisiin sipuleihin alla.

Keltasipuli

Kaikille tuttu keltasipuli kasvaa Suomen olosuhteissa maultaan voimakkaaksi, ja sitä voidaan hyödyntää mausteena ja vihanneksena kaikenlaisessa ruoanlaitossa. Keltasipuli sopii mainiosti myös pikkelseihin, marinadeihin ja wokkeihin. Kitkerää makua voi hillitä kypsentämällä.

Punasipuli

Maultaan punasipuli muistuttaa hyvin paljon keltasipulia, ja sen valmistuksessa voidaan noudattaa samaa kaavaa kuin keltaisen sukulaisensa. Punasipuli kuitenkin sopii jo värinsä puolesta käytettäväksi koristeena ja maun tuojana salaateissa, liemissä ja muissa ruoissa. Kypsentäminen haalistaa väriä.

Salottisipuli

Hienon arominsa ansiosta salottisipulia pidetään gourmet-sipulina, ja sitä voidaan hyödyntää kokonaisena erilaisissa pataruoissa ja pilkottuna vaikkapa liemissä, kastikkeissa ja risotoissa. Salottisipuli kypsyy nopeasti, ja sitä on saatavilla myös pitkulaisen muotoisena banaanisalottisipulina.

Purjo

Purson varsimaista lehtituppea voidaan hyödyntää ruoanlaitossa aivan sipulin tavoin. Sen maku on miedohko ja hienostunut, ja parhaimmat maut saat purjosta irti nauttimalla sen kevyesti kypsennettynä tai raakana.

Valkosipuli

Flunssaakin ehkäisevä valkosipuli voi aiheuttaa ystävilleen varsinaisen pakkomielteen, jolloin he maustavat sillä mitä tahansa. Valkosipulin maku ja tuoksu ovat voimakkaat, koska se sisältää runsaasti eteerisiä öljyjä. Kuivattu valkosipuli on maultaan tuoretta miedompi.

Lisää sipulitietoa:

 • Suomalaiset syövät sipulia keskimäärin 5,2 kiloa vuodessa. Määrästä 4 kiloa koostuu keltasipulista.
 • Sipuli on Suomen neljänneksi suosituin vihannes kurkun, tomaatin ja porkkanan jälkeen.
 • Eniten sipulia ostavat 35-vuotiaat pääkaupunkiseudulla asuvat. Purjoa ja erikoissipuleita ostetaan eniten suurissa kaupungeissa.
 • Suomessa viljellään luomuna ainakin valko-, puna-, ryväs- ja kevätsipulia
 • Sipulit alentavat todistetusti veren kolesterolitasoa
 • Lisäksi ne ehkäisevät syöpä-, sydän- ja verisuonitautien kehittymistä
 • Sipulit sisältävät antioksidantteja
 • Saat pilkottua sipulin ilman itkua asettamalla kynttilän palamaan lähelle leikkulautaa. Kynttilän tuoksut imevät sipuliaromit itseensä.

(MTV3)

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry, kasvikset.fi

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja