Mainos

Fakta: Keitä aboriginaalit ovat

Australian alkuperäiskansaa nimitetään aboriginaaleiksi. Vuonna 2006 suoritetussa väestönlaskennassa aboriginaaleja oli yhdessä Torresinsalmen saarten alkuperäisasukkaiden kanssa 455 031, joka on 2,3 prosenttia maanosan väkiluvusta.

Australia on ainoa manner, jossa koko alkuperäisväestö harjoitti metsästys- ja keräilykulttuuria aina nykyaikaan saakka. Aboriginaalit muodostavat hyvin ominaislaatuisen ryhmän. He poikkeavat muista metsästäjä-keräilijäväestöistä uskonnollisella elämällään, sosiaalisella järjestyksellään sekä käyttämänsä teknologian yksinkertaisuudella.

Ulkonäöltään alkuperäisasukkaat ovat pitkähköjä ja solakoita. Raajat ovat pitkät ja vartalo lyhyt. Kallo on muodoltaan pitkä ja kapea, otsa matala ja silmäkulmat voimakkaat. Nenä on lyhyt ja leveä, leukakyhmyä ei ole. Useimmiten ihonväri on tumman ruskea.

Australian alkuperäisväestö on joutunut kohtaamaan monia ongelmia. Nykyisin aboriginaalit kärsivät usein köyhyydestä, alhaisesta koulutustasosta, sairauksista, alkoholismista ja rikollisuudesta.

Uudisasukkaiden vallatessa alaa Australiassa 1800-luvusta lähtien alkuperäisasukkaiden asema on heikentynyt jatkuvasti. Australian alkuperäisväestö on vaatinut holhoamisen lakkauttamista, tasa-arvoa ja maaoikeuksien palauttamista. Ongelmat eivät ole lakanneet, vaikka taistelu maaoikeuksista on kestänyt jo vuosikymmeniä.

Vuonna 2008 Australian uusi pääministeri Kevin Rudd pyysi alkuperäisväestöltä lopulta anteeksi Britannian 200 vuotta kestäneitä vääryyksiä. Maan suurin trooppinen sademetsäalue luovutettiin takaisin alkuperäisille asukkaille.

(MTV3, lähde Wikipedia)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.