Facebook rikollisten ansoja täynnä - Näin pystyt välttämään niitä

Yhteisöpalvelu Facebookin suosio jatkaa kasvuaan, mutta samalla myös verkkorikolliset ovat alkaneet toimia yhä kiinteämmin palvelun parissa.

Facebook toimii nykyään levityskanavana monenlaisille haittasovelluksille ja verkkohuijauksille.

Facebook ja tietoturvayhtiö Symantec ovat yhteistyössä julkaisseet raportin, jossa kerrotaan Facebookin yleisimmistä turvallisuusongelmista ja keinoista välttää ne.

Symantecista kerrotaan, että uusimmat haittasovellukset pystyvät selvittämään Facebookin käyttäjän sijainnin, ja hyödyntämään sijaintitietoja parantaakseen tekaistun viestin tai linkin uskottavuutta. Jos Facebookin käyttäjä avaa linkin, hänet ohjataan sivulle, joka sisältää haittasovelluksen tai haittakoodin.

Facebookin suojausmenetelmä kuitenkin estää käyttäjien päätymisen jo aiemmin tunnistetuille vahingollisille verkkosivuille. Facebookin edustajien mukaan joka päivä torjutaan 220 miljoonaa haittalinkin sisältävää viestiä.

Esimerkkejä uudenlaisista Facebook-uhista:

Tykkäysansa

Tämän hetken yleisin uhkatyyppi houkuttelee käyttäjän tykkäämään hauskaksi videoksi tai muuksi kiinnostavaksi sisällöksi naamioidusta asiattomasta verkkosivusta tai jakamaan sen linkkiä eteenpäin. Monet asiallisetkin tahot toimivat näin, joten huijareita on vaikea erottaa joukosta.

Käyttäjiä kehotetaan käyttämään harkintaa tykätessään linkeistä tai jakaessaan niitä, etenkin jos sivusto kysyy henkilökohtaisia tietoja tai pyytää vastaamaan kyselyyn. Symantecin mukaan on myös tärkeää ilmoittaa epäilyttävistä verkkosivuista Facebookin ylläpidolle.

Klikkaussieppaus

Facebookin käyttäjiä saatetaan pyytää klikkaamaan jotakin ruudulla, esimerkiksi play-nappia videon käynnistämiseksi. Todellisuudessa play-napin klikkaaminen käynnistää haittasovelluksen.

Käyttäjien tulisikin olla varovaisia, jos heitä pyydetään klikkaamaan useita kertoja tietylle alueelle. Erilaiset turvatyökalut, kuten Firefoxin lisäosa NoScript tai nykyaikaiset tietoturvapaketit, auttavat suojautumisessa.

Väärät kuvamerkinnät eli “tägäykset”

Profiilin asetuksista riippuen Facebookin käyttäjät voivat merkitä eli ”tägätä” muita käyttäjiä lataamiinsa kuvatiedostoihin. Merkitty henkilö saa asiasta ilmoituksen ja tulee todennäköisesti uteliaaksi. Todellisuudessa kyseessä onkin verkkohuijarin lataama kuva, johon on sattumanvaraisesti merkitty eri ihmisiä. Kun käyttäjä klikkaa kuvaa, näkyviin tulee huijausviesti.

Väärien merkintöjen välttämiseksi on käyttäjäprofiilin asetukset säädettävä niin, ettei kuka tahansa voi merkitä käyttäjää kuviinsa. Väärästä merkinnästä kiinni jäänyt käyttäjä tulisi lisätä estettyjen käyttäjien listalle.

Lisäksi on erittäin tärkeää pitää huoli siitä, että salasana on turvallinen ja pysyy salaisena.

Lue myös:

    Uusimmat