Expressen: Venäjä harjoitteli ydiniskua Ruotsiin

Viime pääsiäisenä Ruotsia vastaan ilmahyökkäyksiä harjoitelleet venäläiskoneet olivat treenaamassa ydiniskua, väittää ruotsalaislehti Expressen.

Venäläisten harjoituksen aikana viime pääsiäisenä yksikään ruotsalainen hävittäjää ei noussut ilmaan tunnistamaan Ruotsin aluevesille tulleita koneita. Asiasta nousi suuri kohu, myös Suomessa.

Expressen uutisoi tänään, että pommikoneet harjoittelivat iskua ydinkärjillä varustetuilla ohjuksilla. Lehden tiedot ovat peräisin Ruotsin tiedustelu- ja turvallisuusorganisaatio Mustilta. Must on yrittänyt selvittää, mitä tapahtui viime vuoden pitkänäperjantaina.

Venäläisten kohteena oli muun muassa FRA (Försvarets radioanstalt) eli Ruotsin  puolustusministeriön alainen tiedustelua tekevä organisaatio.

Mustin mukaan venäläislentäjät saivat radioteitse käskyn käyttää ydinaseita tässä pääsiäisharjoituksessa. Expressenin mukaan ilmassa oli kaksi isoa 22M3 Backfire C -venäläiskonetta.

Lundin yliopiston professori Wilhelm Agrell rauhoittelee lehdessä, että lentäjät eivät pysty omatoimisesti laukaisemaan ydinohjuksia, vaan siihen tarvitaan tietty koodi poliittiselta ja sotilaalliselta johdolta.

Lue myös:

    Uusimmat